Доступність посилання

ТОП новини

Затримані росіяни визнали, що є кадровими військовими Росії – ОБСЄ


Представники міжнародних організацій, зокрема спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, зустрілися з затриманими російськими військовими.

«Обидва визнали, що вони є кадровими військовими Російської Федерації, а один з них повідомив, що отримав там військову освіту. Але вони наполягають, що були на розвідувальній місії та не мали наказу атакувати, хоча й мали зброю», – мовиться у звіті моніторингової місії за 20 травня.

За даними ОБСЄ, затримані визнали, що діяли за наказом військового керівництва та вже бували в Україні «на завданнях» раніше. Ротація спецпризначенців мала відбутися через три місяці, говорять затримані.

«Один із затриманих кілька разів стверджував, що російські війська не воюють в Україні. Затримані мають українського адвоката, який вже відвідував їх у день зустрічі із представниками міжнародних організацій», – додали в ОБСЄ.

Їхня зустріч відбулася без присутності представників української влади, зазначили в ОБСЄ.

Водночас директор «Amnesty International в Україні» Тетяна Мазур повідомила Радіо Свобода, що представники організації спілкувалися із затриманими у присутності працівника СБУ.

«Те, що нам показали, – це чудові умови. Але в нас не було можливості поспілкуватися із затриманими приватно, а саме так ми зазвичай проводимо інтерв’ю про порушення прав людини. Співробітник СБУ не перешкоджав бесіді, але атмосфера не була довірча», – зазначила вона.

Раніше сьогодні начальник департаменту СБУ контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Віталій Найда заявив, що «у присутності представників міжнародних організацій затримані визнали себе кадровими військовослужбовцями армії Росії».

17 травня українські військові повідомили про затримання на Донбасі двох російських спецпризначенців. 20 травня в СБУ заявили, що їх офіційно підозрюють за статтею про створення терористичної групи чи організації.

Міністерство оборони Росії у відповідь на це закликало негайно звільнити росіян.

У відомстві заявили, що ці двоє громадян дійсно служили в російській армії, але на момент затримання вже не числилися в Збройних силах.

У Кремлі, коментуючи інформацію про затримання в Україні, 18 травня знову заявили, що російських військових на Донбасі немає.

На цю ж тему:

Доказова база буде передана і в міжнародні судові інстанції – полковник Найда далі
21.05.2015
Спецназ Росії на Донбасі: вбиті і полонені

«Загальні втрати супротивника під Дебальцевим нами оцінені в кількості близько 2000 осіб» – український спецназівець далі
XS
SM
MD
LG