Доступність посилання

ТОП новини

Вулиці на честь загиблих героїв з’являться в Дніпропетровську – ОДА


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

На Дніпропетровщині мають з’явитися вулиці, названі на честь героїв АТО, а також українських письменників, музикантів, спортсменів. Про це 19 червня заявив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, імена співвітчизників, якими пишається держава та область, мають замінити радянську топоніміку.

«Наші діти та нащадки повинні пам’ятати прізвища Івана Миколайчука, Василя Стуса, Івана Котляревського, Соломії Крушельницької, Володимира Івасюка, Богдана Ступки, Павла Загребельного, Валер’яна Підмогильного та багатьох інших. У Дніпропетровську необхідно поставити питання увічнення пам’яті місцевого журналіста Олександра Чернікова, який загинув, захищаючи рідну країну», – заявив Резніченко.

Між тим у комісії з питань зміни топоніміки, створеній при міськраді, яка працює вже два тижні, немає згоди щодо того, які саме вулиці потребують перейменування. За словами членів комісії, під дію закону «про декомунізацію» підпадають близько 80 вулиць, проспектів, площ, п’ять районів міста і сам обласний центр.

Однак частина членів комісії наполягає на тому, що перейменувати треба й вулиці, які формально не підпадають під дію закону, – Чекістів, Брежнєва, Щербицького, Котовського тощо. Таким чином, підрахували в комісії, належить змінити назви близько 200 вулиць.

За словами члена комісії з топоніміки, виконувача обов’язків керівника апарату Дніпропетровської міськради Вадима Шебанова, не пізніше 21 листопада 2015 року депутати на сесії вже мають ухвалити остаточне рішення щодо зміни «радянської» топоніміки, якщо цього не зробити, рішення затверджуватиметься на рівні Верховної Ради. Відтак, за даними посадовця,до 20 жовтня – за місяць до сесії міськради – всі проекти рішень мають бути оприлюднені й пройти громадське обговорення.

До складу комісії з перейменувань наразі входить понад 50 осіб.

У квітні 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, у травні його підписав президент Петро Порошенко.

XS
SM
MD
LG