Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов – Лаврову: «питання Криму» буде закрите після його деокупації


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

російський Чорноморський флот також має залишити Севастополь через грубе порушення угоди про його розміщення – секретар РНБО України

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов наголошує, що «питання Криму», про «закриття» якого заявляли в Росії, може бути закрите тільки після припинення окупації та виведення всіх російських військ із півострова.

При цьому, наголосив він, російський Чорноморський флот також має залишити Севастополь через грубе порушення угоди про його розміщення.

А повністю «питання Криму» може бути вирішене лише після відновлення всієї системи української влади в Автономній республіці Крим, додав він.

«Керівництву Росії треба зрозуміти, що вкрадене треба повертати, і жодна країна, яка поважає себе, не співпрацюватиме зі злочинцями та крадіями. Крим став для Росії каменем, який швидко тягне її на дно», – наводить слова Турчинова прес-служба РНБО.

Раніше в четвер, 9 липня, зі схожою заявою щодо «питання Криму» виступив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Питання Криму не закрите для міжнародного співтовариства, його окупація Росією ніколи не буде визнана міжнародним співтовариством, заявив він.

«Жодна держава, для якої права людини, міжнародне право та міжнародна безпека не порожні слова, ніколи не визнає російської окупації Криму і тих злочинних рішень, які ухвалила Росія», – наголосив міністр.

Так чільні українські посадовці прокоментували заяву голови МЗС Росії Сергія Лаврова про те, що, на його думку, «належність» окупованого Криму Росії не обговорюється і «питання з Кримом закрите».

У світі лише в кількох державах виступали з заявами про визнання спроби анексії Росією українського Криму. Після цієї спроби Генеральна асамблея ООН ухвалила 27 березня 2014 року резолюцію 68/262 про територіальну цілісність України, яка підтвердила підтримку суверенітету, політичної незалежності, єдності і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, наголосила на незаконності проведеного у Криму й Севастополі «референдуму» 16 березня того року й на тому, що він не може бути підставою для будь-якої зміни статусу Криму й Севастополя, а також закликала всі держави, міжнародні організації і спеціалізовані агентства не визнавати такої зміни і не чинити ніяких дій, які могли б бути витлумачені як таке визнання. За цю резолюцію проголосували 100 держав-членів ООН, проти були лише 11.

XS
SM
MD
LG