Доступність посилання

ТОП новини

В Україні з’явився «Альянс культури», який лобіюватиме культуру в політиці


Зліва-направо: Олена Правило, Микола Скиба, Наталія Кривда
Зліва-направо: Олена Правило, Микола Скиба, Наталія Кривда

РПР «Культура», ініціативи «Культура-2025» і «Конгрес активістів культури» оголосили про створення «Альянсу культури». Організація проведе інформаційну кампанію щодо значення культури для модернізації України і контролюватиме реалізацію довгострокової стратегії розвитку культури до 2025 року.

«Кілька місяців тому саме РПР «Культура» розкритикувала ту стратегію, яку запропонувало Міністерство культури як загальнодержавну. Після критики потрібні конструктивні кроки. «Конгрес активістів культури» і «Культура-2025» найбільше досягли у формуванні змістовної стратегії. Саме це стало приводом для консолідації», – пояснює експерт групи РПР «Культура» Наталія Кривда.

Фахівець наголошує: написання й ухвалення стратегії як офіційного державного документа є однією з умов коаліційної угоди.

«Культура є сферою вирішення соціальних, політичних, військових й інших конфліктів. Саме культурна сфера має запропонувати такі сценарії, які допоможуть суспільству вийти з сьогоднішньої кризи. РПР «Культура» бере на себе відповідальність за імплементацію тих напрацювань у сфері культурної політики за втілення їх хоча б на законотворчому рівні», – каже Наталія Кривда.

Учасники «Альянсу культури» зауважують, що культура лишається однією з найменш реформованих сфер життя упродовж усього періоду незалежності. «Ми усі бачимо, що є потреба адвокатувати культуру. Вона не включена у програми політичних партій, економічні програми. Дуже часто її сприймають як щось додаткове, розважальне», – розповідає Олена Правило з «Конгресу активістів культури».

Організатори кажуть: поки що РПР «Культура» отримала велику кількість пропозицій від Міністерства культури, однак більшість з них – декларативні, тож про реальну співпрацю говорити важко.

«Конгрес активістів культури» – громадська організація, що об’єднує культурних діячів та активістів у регіонах. РПР «Культура» нині працює над законопроектами, пов’язаними із захистом, збереженням і розвитком культурної спадщини та конкурсними вакансіями у сфері культури. «Культура-2025» продовжує роботу над проектом довгострокової стратегією розвитку культури до 2025 року – на противагу стратегії, яку нещодавно запропонувало Міністерство культури.

XS
SM
MD
LG