Доступність посилання

ТОП новини

Україна знову закликала припинити «судовий фарс» над Надією Савченко в Росії


Надія Савченко в залі суду, Донецьк, Росія, 29 вересня 2015 року
Надія Савченко в залі суду, Донецьк, Росія, 29 вересня 2015 року

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з судом над Надією Савченко і вимагає від Росії негайно припинити цей «судовий фарс». Київ також вимагає від Москви звільнити Надію Савченко та всіх інших громадян України, які продовжують незаконно утримуватися на території Росії.

Як заявили в МЗС, раніше у вівторок, 29 вересня, Донецький міський суд Ростовської області Росії «вкотре довів політичну вмотивованість цієї надуманої та повністю сфабрикованої справи, відмовивши у задоволенні клопотання захисту про використання в ході судових слухань технічних засобів для представлення доказів та не дозволивши застосовувати поліграф при проведенні допиту Надії Савченко».

«Порушуючи взяті на себе зобов’язання у рамках Ради Європи, російська сторона продовжує ігнорувати статус Надії Савченко як члена Парламентської асамблеї Ради Європи, що користується відповідним імунітетом, наявність якого підтверджено відповідним висновком Комітету ПАРЄ з питань правил, процедури, імунітетів та інституційних справ», – нагадали також у Києві.

У вівторок на слуханні справи Савченко в російському Донецьку суд відхилив низку клопотань захисту Савченко, а також почав допитувати «потерпілих», серед яких були громадяни України – відкинувши заяву захисту, який нагадав, що це прямо порушує законодавство Росії, яке не дозволяє російським судам розглядати підозрювані злочини іноземців проти іноземців, що, як заявляють, були скоєні за кордоном. Крім того, на суді з’ясувалося, що довгі пасажі свідчень різних «потерпілих» збігаються дослівно, повторюючи ті самі політичні звинувачення на адресу України на кшталт «київська хунта захопила владу».

Народного депутата України, колишнього військовослужбовця Збройних сил України Надію Савченко в Росії обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які торік улітку незаконно перебували під Луганськом, надаючи інформаційну підтримку збройним сепаратистам, у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Сторона обвинувачення стверджує, ніби Савченко вела корегування вогню українських військових під час обстрілу, а потім сама пішла в Росію.

Савченко і її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили Надію Савченко, на той час військовослужбовця Збройних сил України (штурмана бойового вертольота, яку нерідко помилково називають «льотчицею»), яка брала участь в антитерористичній операції як доброволець-піхотинець, у полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам.

Росія відмовляється визнавати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

XS
SM
MD
LG