Доступність посилання

ТОП новини

Уряд схвалив напрямки концепції змін до Конституції щодо судової реформи


©Shutterstock
©Shutterstock

Кабінет міністрів України ключові напрямки концепції змін до Конституції України щодо судової реформи.

Як повідомляє прес-служба уряду, зокрема, передбачається перехід до триланкової системи судів та визначення мережі судів виключно законом, а для усунення політичного впливу на судову систему уряд пропонує утворити єдиний колегіальний орган, відповідальний за добір, кар'єру та відповідальність суддів.

Концепція змін передбачає повне перезавантаження суддівського корпусу на прозорих конкурсних засадах, що повністю відповідають стандартам дотримання прав людини, додають у Кабміні.

Уряд доручив Мін’юсту напрямки концепції змін до Конституції України щодо судової реформи довести до відома конституційної комісії.

Напередодні в Адміністрації президента України повідомили, що проект змін до Конституції, який був затверджений конституційною комісією, передбачає оновлення суддівського корпусу через процедуру оцінювання, за результатами якого судді, які не відповідають критеріям професіоналізму, етичності та доброчесності, будуть звільнені, а на їхнє місце через процедуру прозорого конкурсу будуть призначені нові судді.

Заступник глави Адміністрації президента України Олексій Філатов повідомив, що до Венеціанської Комісії для отримання остаточного висновку направлено два варіанти змін до Конституції в частині оновлення суддівського корпусу – один передбачає переатестацію всіх суддів, включаючи проведення нового конкурсу на посади звiльнених суддiв, а інший – звiльнення всiх суддів з призначенням нових за таким самим конкурсом. Очікується, що Венеціанська комісія надасть висновок 23-24 жовтня 2015 року.

В Україні готується конституційна реформа, що стосуватиметься, зокрема і правосуддя.

XS
SM
MD
LG