Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС запропонували прямі переговори з ЄАЕС через Україну й тероризм – дипломати


У Європейському союзі розглядають можливість піти на прямі переговори між ЄС і Євразійським економічним союзом під проводом Москви як між організаціями, повідомили Радіо Свобода дипломати Євросоюзу, що побажали лишитися неназваними.

За їхніми словами, ідея полягає в тому, щоб відкрити можливості для консультацій щодо зони вільної торгівлі між ЄС і Україною, проти якої різко виступає Москва, а в майбутньому використати цей канал зв’язку і для дискусій на інші теми, як-то боротьба з угрупованням «Ісламська держава» і тероризмом загалом.

Як кажуть дипломати, подробиці цієї пропозиції ще не узгоджені, але очікують, що вона може втілитися в життя досить швидко. Припускають, зокрема, що ідею можуть оголосити офіційно в наступному півріччі, коли протягом першої половини 2016 року в Євросоюзі головуватиме Німеччина. Найімовірніше, з боку ЄС переговори з блоком під проводом Росії вестиме Європейська комісія як орган Євросоюзу, що відповідає за зовнішню торгівлю.

При цьому, додають дипломати, в ЄС існують сумніви, що такі переговори зможуть якось вплинути на різко негативну позицію Москви щодо зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом, яка фактично набуде чинності з 1 січня 2016 року без будь-яких змін, яких прагнули домогтися в Росії.

Крім того, в ЄС існує невдоволення щодо самої ідеї таких переговорів безпосередньо з блоком ЄАЕС; досі Євросоюз вів переговори з окремими країнами, що складають його – нині це Росія, Казахстан, Білорусь, Вірменія і Киргизстан.

Критики вважають, зокрема, що такі переговори ніби наводитимуть інші країни Східної Європи і Середньої Азії, які не є членами обох союзів, на думку, що саме через вступ до ЄАЕС вони зможуть досягти діалогу з Євросоюзом.

Серед інших, критично відгукнувся про неї міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус. В інтерв’ю Радіо Свобода він так оцінив ідею прямого діалогу між ЄС і ЄАЕС: «Щодо цього діалогу завжди були сумніви з багатьох причин, і, я вважаю, сьогодні для нього не найкращий час, відверто кажучи. Ідея, яку висувають ті, хто хоче умиротворити (Росію), – хибна ідея».

Москва, яка довела владу попереднього президента України Віктора Януковича до відмови від асоціації з Європейським союзом, елементом якої є створення зони вільної торгівлі, після зміни влади в Україні і укладення врешті цієї угоди пішла на тристоронні переговори з Києвом і Брюсселем, стверджуючи, що така зона вільної торгівлі становить загрозу для її економіки. За результатами цих переговорів повноцінне набуття цією зоною чинності відклали на рік, до початку 2016-го, хоча на цей час ЄС надав Україні односторонні преференції за умовами цієї зони вільної торгівлі.

XS
SM
MD
LG