Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську вшанували пам’ять розстріляних нацистами оунівців


У центрі Івано-Франківська, біля пам’ятника страченим націоналістам, сьогодні відбулося віче і панахида на вшанування пам’яті розстріляних нацистами у листопаді 1943 року 27 українських націоналістів.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, кілька сотень івано-франківців – духовенство, представники влади і громадськості, родичі загиблих – зібралися біля пам’ятника страченим у центрі міста.

Щороку сюди приходить Оксана Маланюк. Їй було всього два тижні, коли тут розстріляли її 24-річного батька Олексу Маланюка, вчителя, музиканта. «Ми не знаємо, де могила батька. Але для нас святе це місце, де він скінчив своє життя», – зазначила жінка і розповіла, як у рідному селі батька через кілька років після його загибелі зробили могилу, де не у труну, а у звичайний ящик поклали мандоліну, ноти, деякі книги й одяг. Оксана Маланюк переконана, що «якби не загинули ці молоді хлопці, то не народилися б ті, хто сьогодні захищає Україну в АТО».

Голова Всеукраїнського братства ОУН-УПА Богдан Борович показав невеликий буклет, виданий Організацією українських націоналістів, з переліком всіх 27 страчених, але вважає, що все це ще потрібно досліджувати і висвітлювати.

Як розповів директор музею визвольної боротьби Ярослав Коретчук, в музеї є шість фотографій, зроблених угорськими солдатами, хоча нацисти і забороняли фотографувати страту. Біля синагоги було встановлено десять смерекових стовпів, до яких перед розстрілом прив’язували націоналістів. Дехто з них вигукував «Слава Україні», дехто починав співати «Ще не вмерла…». Через це десяти останнім перед стратою закрили пов’язкою рот.

Громадськість Івано-Франківська вимагає від влади, щоб на місці розстрілу заборонили паркування автомобілів, розміщення літніх кафе, а вулицю Страчених націоналістів – найкоротшу в Івано-Франківську, всього 100 метрів – зробили пішохідною.

Священики провели панахиду за страченими, учасники скорботних заходів поклали до пам’ятника квіти і запалили свічки.

14 листопада 1943 року під час прем’єри оперети Ярослава Барнича «Шаріка» в Станіславському театрі нацисти арештували понад 140 глядачів у вишиванках, в тому числі трьох жінок. 17 листопада неподалік театру, біля синагоги, 27 патріотів розстріляли. У 2003 році на місці розстрілу встановлено пам’ятник страченим українським патріотам. Щороку тут проходять скорботні заходи.

XS
SM
MD
LG