Доступність посилання

ТОП новини

Луганські сепаратисти звинуватили Київ у зриві обміну заручниками


Обмін заручниками, архівне фото
Обмін заручниками, архівне фото

Представник сепаратистського угруповання «ЛНР» на переговорах у Мінську Владислав Дейнего звинуватив Київ у зриві обміну полоненими.

За його словами, обидва угруповання, «ЛНР» і «ДНР», подали свої пропозиції «чітко», але Київ «вкотре відкинув їх».

Раніше в середу, 20 січня, речниця представника України у Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарина Оліфер повідомила, що обмін заручників зірвали «представники окремих районів Донецької та Луганської областей», як дипломатично називають проросійських сепаратистів.

Вона наголосили, що ті «в останній момент висунули абсолютно неприйнятні умови такого обміну». Таким чином, десятки людей, які багато місяців не бачили своїх сімей, знову позбавлені можливості повернутися до своїх рідних», – написала Оліфер у фейсбуці після засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську, але не уточнила, які саме були ці вимоги.

18 січня радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт у коментарі Радіо Свобода повідомив, що українська сторона сподівається на звільнення 25 людей із полону угруповань «ДНР» та «ЛНР» у найближчі дні. Однак казати про щось конкретніше, заявив він тоді, «наразі складно».

13 січня за підсумками попереднього засідання контактної групи у Мінську сторони домовилися про звільнення з полону найближчим часом понад 50 людей із обох боків конфлікту. Тоді ж, 13 січня, сепаратисти угруповання «ДНР» заявили про підготовку списку полонених українських військових для обміну з Києвом. За словами проросійських бойовиків, спочатку українська сторона заявила про готовність повернути 50 людей, але наразі списки подані на 36 затриманих.

Наприкінці 2015 року уповноважена президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомляла, що, згідно з уточненою інформацією від СБУ, у списку полонених – 139 українців.

Звільнення та обмін полонених є однією з умов низки угод, досягнених на переговорах у Мінську протягом 2014–2015 років, відомих разом як мінські домовленості.

XS
SM
MD
LG