Доступність посилання

ТОП новини

Британське видавництво виправило підручник, де Крим був «російським» – посольство


(ілюстраційне фото) (©Shutterstock)
(ілюстраційне фото) (©Shutterstock)

Видавництво Oxford University Press видало оновлений підручник із географії, в якому Крим знову позначений як частина України, повідомило посольство України у Великій Британії.

За цим повідомленням, видавництво виправило помилки в підручнику з географії Geog.3 для школярів 3-го шкільного ступеня (для учнів 11–14 років, це 7, 8 і 9-й класи у британських школах, де вчаться з 5-річного віку), в якому Крим було раніше позначено як частину території Росії, «після численних звернень та критики з боку громадськості та у відповідь на звернення посольства».

Нова версія шкільного підручника Geog.3 надійшла у продаж 29 лютого, інформують у посольстві. В ній наголошено на тому, що відповідно до міжнародного права Крим належить Україні. У підручнику вказано, що ООН не визнає Крим як частину російської території, а більшість країн світу, в тому числі Велика Британія, засудили незаконний референдум 2014 року на півострові.

Інформацію про випуск оновленої версії підручника опубліковано на веб-сайті Oxford University Press, де також повідомляється, що видавництво готове безкоштовно обміняти підручник із помилками на його оновлену версію, додало посольство України у Великій Британії.

Про попереднє видання підручника, з «російським» Кримом, стало відомо в жовтні 2015 року; тоді посольство України закликало британське видавництво виправити помилку.

Помилкове позначення Криму як нібито частини Росії, що суперечить позиції більшості урядів світу, а також ООН і низки інших міжнародних організацій і об’єднань, стається час від часу й досі. Зокрема, такий атлас світу видавало французьке видавництво Larousse (воно наразі виправило помилку на своєму сайті), помилкові мапи іноді публікують комерційні компанії, на кшталт Coca-Cola чи PepsiCo. Міністерство закордонних справ України на початку грудня 2015 року повідомило, що запускає проект «Крим на карті світу», щоб не допускати некоректного позначення державної належності Криму на мапах.

Росія окупувала український Крим і заявила про вступ півострова до неї на початку 2014 року; майже весь світ не визнав цих претензій Москви на анексію Криму, їх відкинула своєю резолюцією Генеральна асамблея ООН. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року датою початку тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. Європейський союз, а також США і ще низка країн світу запровадили через це санкції проти Росії, проти діячів, причетних до окупації, і проти захоплених Росією кримських компаній.

XS
SM
MD
LG