Доступність посилання

ТОП новини

У Криму триває суд про заборону Меджлісу: біля будівлі поліція і пожежники


У Сімферополі 7 квітня, в підконтрольному Росії Верховному суді Криму розпочалося чергове засідання за позовом прокуратури про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. На вулиці, біля будівлі суду чергує півтора десятка поліцейських.

За інформацією голови ЦВК Курултаю кримських татар Заїра Смедляєва, біля будівлі суду, крім співробітників поліції, також помічені озброєні люди в касках, пожежні машини, чути виття сирен.

Підтримати Меджліс прийшли близько 30 людей.

Як повідомляє проект Радіо Свобода «Крим.Реалії», призначена Росією прокурор Криму Наталія Поклонська на засіданні відсутня. У залі перебувають представники Меджлісу. Також прийшли представники Держкомнацу російського уряду Криму, який залучила до справи прокуратура.

Водночас суд відхилив клопотання Меджлісу про виклик на засідання голови Держкомнацу, який зараз у суді представляє адвокат.

На початку квітня глава Держкомітету у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян підконтрольного Росії уряду Криму Заур Смирнов заявив, що на майбутньому судовому засіданні у справі про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу його відомство підтримає сторону обвинувачення.

Останній раз суд збирався у даній справі 17 березня.

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку з діями російської влади, спрямованими на заборону діяльності Меджлісу. В ООН закликали Росію не допустити закриття Меджлісу кримськотатарського народу в Криму. Євросоюз також висловив стурбованість намірами заборонити діяльність Меджлісу.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG