Доступність посилання

ТОП новини

Російський активіст повідомив, що емігрував до України


Олександр Шелковенков
Олександр Шелковенков

Російський громадянський активіст Олександр Шелковенков, якого в Росії переслідують за акції протесту й пікети на підтримку Надії Савченко, коротко повідомив у фейсбуці, що емігрував, і уточнив, що перебрався до України.

Державна прикордонна служба України підтвердила, що в понеділок до її представників звернувся на пункті пропуску на російсько-українському кордоні в Сумській області громадянин Росії, що попросив політичного притулку.

«Чоловік прямував в Україну пішки та пред’явив для контролю внутрішній паспорт громадянина Росії. Крім того, він відразу заявив, що хоче набути статус біженця у зв’язку з переслідуванням його на території Росії. Під час фільтраційних заходів, які проводилися спільно зі співробітниками СБУ, було встановлено, що цей громадянин брав активну участь у заходах щодо підтримки України, а саме мітингах та інших політичних заходах. Росіянин повідомив, що за це він неодноразово затримувався співробітниками правоохоронних органів Росії, з боку яких також зазнавав фізичного впливу», – повідомили українські прикордонники, не уточнюючи імені прохача.

Український активіст Дмитро Карп із цього приводу висловив окрему подяку управлінню Служби безпеки України в Сумській області, працівники якого 9 травня посприяли втікачеві з Росії. «Хлопці великі молодці. Зустріли, допомогли, провели всі необхідні процедури, дуже по-людяному, і все це у свято й вихідний», – написав він у фейсбуці.

За словами Карпа, Шелковенков місяць пробув в ув’язненні й був переведений під домашній арешт, із-під якого втік до України. Російська влада, написав Карп, переслідувала Шелковенкова за мітинг на підтримку Надії Савченко, громадянки України, народного депутата й колишньої військової, засудженої в Росії за звинуваченнями, які пов’язані з її участю в операції проти підтримуваних Росією сепаратистів на сході України і які у світі широко вважають сфальсифікованими.

У Росії проти Шелковенкова порушена кримінальна справа за статтею про «неодноразове порушення правил проведення публічного заходу».

Це вже не перший випадок, коли російські противладні активісти просять притулку в Україні через переслідування на батьківщині.

XS
SM
MD
LG