Доступність посилання

ТОП новини

У справі проти екс-беркутівців щодо убивств на Майдані 5 присяжних заявили про самовідвід


Співробітники спецпідрозділу «Беркут» у центрі Києва, лютий 2014 року
Співробітники спецпідрозділу «Беркут» у центрі Києва, лютий 2014 року

У Святошинському суді міста Києва п’ятеро присяжних заявили про самовідвід у справі проти п’яти колишніх працівників спецпідрозділу «Беркут» щодо розстрілів активістів Майдану у лютому 2014 року.

Прокурори у справі вважають, що підстав для задоволення клопотань присяжних про самовідвід немає.

За словами прокурора ГПУ Олексія Донського, у законі чітко прописані підстави, за якими можуть бути змінені присяжні, а озвучені у клопотанні причини не входять до цього переліку. Відтак, заяви не можуть бути задоволені судом, а проблема з оплатою мусить вирішуватись на законодавчому рівні.

Водночас адвокати «беркутівців заявили, що, незважаючи на рішення, яке ухвалить суд, вони не вірять у його подальшу неупередженість та об’єктивність. Адвокат Стефан Решко повідомив, що, на думку захисту, склад присяжних необхідно змінювати, попередньо затвердивши їхню роботу на нових умовах.

Раніше суд розпочав розгляд по суті справи проти п’яти екс-беркутівців: Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

П’ятьом колишнім беркутівцям інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство 48 осіб та завдання тілесних ушкоджень ще 80 активістам.

Колишні бійці спецпідрозділу «Беркут», яких звинувачують в убивствах на Майдані, не визнають власної вини за жодним з пунктів.

Усього, як пояснив прокурор Генеральної прокуратури України Яніс Сімонов, вдалось ідентифікувати 25 правоохоронців, які стріляли на Інститутській. 20 із них зараз у розшуку.

Колишні беркутівці Сергій Зінченко та Павло Аброськін перебувають під арештом із березня-квітня 2014 року. Їх обвинувачують у вбивстві 39 майданівців 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві.

У січні 2015 року Генпрокуратура передала обвинувальний акт до суду, сторона обвинувачення вимагає Зінченкові та Аброськіну найвищої кари – довічного позбавлення волі.

У вересні 2014 року колишній командир роти «Беркута» Дмитро Садовник, якого також підозрюють у розстрілі 39 майданівців, утік із-під домашнього арешту, його оголосили в розшук.

У лютому цього року суд об’єднав кримінальні провадження щодо колишніх працівників спецпідрозділу «Беркут» Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега Янишевського, обвинувачуваних у розстрілі 48 активістів Євромайдану, з провадженням щодо Зінченка і Аброськіна.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану потерпіли 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними Міністерства внутрішніх справ, із 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG