Доступність посилання

ТОП новини

Парламент змінив законодавство про судоустрій і обмежив імунітет суддів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада України підтримала в цілому законопроект номер 4734 «Про судоустрій та статус суддів», який є елементом судової реформи в Україні і має на меті втілення в життя змін до Конституції в частині правосуддя. Закон набуде чинності лише після того, яку почнуть діяти ці конституційні зміни. За нього проголосували 281 депутат.

Під час обговорення й ухвалення законопроекту до Верховної Ради прибули представники посольства США, дипломати з країн ЄС й інших держав.

Без судової реформи усі інші реформаторські зусилля втрачають сенс, наголосив, розпочинаючи розгляд «судового» пакету законопроектів, голова Верховної Ради Андрій Парубій.

«Сьогодні в порядку денному – життєво важливі питання: це судова реформа. Які б реформи ми не робили – вони розбиватимуться об корумповані суди. Тому хай допоможе нам Бог», – сказав Парубій, починаючи розгляд законопроекту номер 4734 «Про судоустрій та статус суддів».

Спікер наголосив, що документ такої ваги має розглядатися лише за повною процедурою.

Міністр юстиції Павло Петренко закликав депутатів не зволікати з ухваленням змін до законодавства про судову систему.

«Ми голосуємо найважливішу реформу з дня набуття незалежності. Нарешті українці мають шанси отримати справедливість у судах. Попередні спроби реформування судів були невдалими. Однак цей закон дає змогу повністю обновити суддівський корпус. І забороняє автоматичне перепризначення суддів, яких призначили в час правління Віктора Януковича», - уточнив міністр.

Заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов, презентуючи законопроект, заявив у парламенті: «Винесений на розгляд законопроект про судоустрій та статус суддів забезпечить імплементацію конституційних змін та судової реформи».

За словами Філатова, імунітет суддів обмежать, а Верховному суду повернуть повноваження, які він втратив за попередньої влади. Судді – пройдуть кваліфікаційне оцінювання з громадським контролем, обіцяє представник АП.

«40% суддів не підтверджують свою здатність обіймати чинні посади. Законопроект посилить роботу з перекваліфікації суддів. Суддів перевірять і на професійність, і на доброчесність», – сказав Філатов.

Серед правок, які внесли до законопроекту – зняття обмежень на відеофіксацію судового процесу і вимога до всіх суддів, яких призначили на 5 років, пройти обов’язкову перекваліфікацію після завершення цього терміну.

Депутат від «Народного фронту» Леонід Ємець наголошує, що законопроект запроваджує «єдину судову практику». Тобто, якщо суд ухвалив рішення у справі, інша судова колегія цієї ж інстанції не зможе ухвалити протилежного рішення з цього самого питання, а це зменшить поле для корупції і підкупу суддів зацікавленими особами.

Частину положень законопроекту, зокрема щодо збільшення підстав для звільнення суддів, зокрема ВСУ, та щодо скасування вищих адміністративних судів, розкритикував депутат від «Опозиційного блоку» Василь Німченко.

У лютому Верховна Рада проголосувала за основу зміни до Конституції України в частині судової реформи. Ухвалити ці зміни в цілому депутати зможуть не менш ніж двома третинами голосів парламенту. Для реалізації цих змін потрібно також ухвалити низку законів щодо судової системи.

XS
SM
MD
LG