Доступність посилання

ТОП новини

Болгарія: російські літаки порушують правила польотів над Чорним морем


Карта Чорноморського регіону (©Shutterstock)
Карта Чорноморського регіону (©Shutterstock)

Болгарія заявляє, що російський літак порушив міжнародні правила під час польоту над Чорним морем, проте визнала, що літак не залітав у болгарський повітряний простір.

Міністерство оборони Болгарії повідомляє, що російський літак вимкнув транспондери – пристрої зв’язку, які дозволяють визначати місце його перебування – і пролетів над морем між двома країнами, не повідомивши заздалегідь про свій розклад польоту.

Болгарія, яка входить до НАТО, відреагувала на заяву Міністерства оборони Росії, яке заперечувало будь-які порушення і наполягало на тому, що російський літак виконував міжнародні правила, а його транспондери були увімкнені.

Обмін звинуваченнями розпочався 24 липня, коли міністр оборони Болгарії Николай Ненчев заявив телекомпанії Nova TV, що число порушень болгарського повітряного простору російськими військовими і комерційними літаками зросло. Ненчев повідомив, що російські військові літаки порушили «зону відповідальності Болгарії» в повітряному просторі НАТО чотири рази за минулий місяць.

«Це дуже турбує нас, тому ми змушені були вживати превентивних заходів, піднімаючи болгарські винищувачі», – сказав він.

Болгарія, країна з населенням в 7,2 мільйона людей, що колись була важливим радянським союзником в складі Варшавського договору, приєдналася до НАТО в 2004 році.

XS
SM
MD
LG