Доступність посилання

ТОП новини

Дві міжнародні правозахисні організації заявляють про звільнення 13 людей з «таємної в’язниці» СБУ


©Shutterstock
©Shutterstock

Міжнародні правозахисні організації Amnesty International та Human Rights Watch заявляють, що з «таємної в’язниці» під управлінням Служби безпеки України звільнили 13 людей, яких, тримаючи в ув’язненні, «допитували і катували». Про це йдеться в доповіді правозахисників, опублікованій у понеділок.

У документі на ім'я головного військового прокурора України Анатолія Матіоса Amnesty International та Human Rights Watch вказують, що мають інформацію про звільнення 25 липня і 2 серпня 12 чоловіків і однієї жінки, які утримувались на території Харківського управління СБУ.

Згідно з повідомленням правозахисників, звільнені люди утримувались під вартою від кількох тижнів до декількох місяців. Крім того, вказується, що щонайменше п’ятеро осіб нині ще таємно утримують у Харкові.

У Amnesty International та Human Rights Watch заявляють, що «постійні заперечення СБУ фактів насильницьких зникнень і таємних затримань сприяє створенню атмосфери беззаконня і увічнює безкарність за порушення серйозних прав людини». Правозахисники закликали головного військового прокурора Анатолія Матіоса негайно вжити заходів для звільнення тих, хто залишається під вартою, і притягнути винних до відповідальності.

«СБУ заперечує існування таємної в'язниці в Харкові і використання практики таємного утримання під вартою, як публічно, так і під час наших особистих зустрічей з ними», – повідомили в Amnesty International.

Правозахисники стверджують, що напередодні оприлюднення доповіді у спілкуванні з п’ятьма звільненими ті розповіли, що співробітники СБУ покрили голови затриманих чорними мішками і вивезли їх з Харкова в броньованому мікроавтобусі й залишили на узбіччі біля Краматорська і Дружківки, що на Донеччині. Ці два міста перебувають під контролем української влади, але близькі до лінії фронту.

Перед тим, як відпустити, людям повернули паспорти, дали кошти на «транспортні витрати» і наказали мовчати про їхнє таємне утримання, погрожуючи «серйозними наслідками» у разі недотримання, розповіли правозахисники з посиланням на слова звільнених.

21 липня правозахисники опублікували доповідь під назвою «Вас не існує: свавільні затримання, насильницькі зникнення і тортури на сході України», в якій звинуватили українську владу і проросійських сепаратистів у застосуванні тортур щодо цивільних і незаконному утримуванні людей.

Заяви про застосування тортур з боку СБУ в так званих «таємних в’язницях» вперше озвучила група інспекторів ООН у березні. У травні зусилля ООН щодо доступу до об'єктів СБУ були зірвані. Водночас Служба безпеки України заявляє, що немає ніяких таємних в’язниць. У сепаратистських угрупованнях назвали звинувачення щодо тортур «абсурдними».

Коментарів щодо нинішнього звіту правозахисників в СБУ поки не надають.

Україна є учасником Конвенції ООН проти катувань та факультативного протоколу до цієї угоди.

XS
SM
MD
LG