Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ щодо Скнилівської трагедії: порушення права на життя не було


Європейський суд з прав людини у справі щодо Скнилівської трагедії вирішив, що порушення права на життя не було.

«У справі Міхно (Ніна та Анастасія Міхно – ред. ) проти України та Світлани Атаманчук та інші проти України Європейський суд з прав людини одностайно постановив, що немає ніякого порушення статті 2 (право на життя, розслідування) Європейської конвенції з прав людини; і є порушення пункту 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд протягом розумного строку) і статті 13 (право на ефективний засіб правового захисту) через тривалий розгляд скарги Міхно щодо відшкодування збитків і через відсутність ефективного засобу правового захисту», – йдеться у повідомленні прес-служби суду.

Суд також вирішив, що Україна має сплатити Міхно 3600 євро моральної компенсації та 360 євро за оплату юридичних послуг.

До ЄСПЛ подали скарг шестеро українців. Усі шість заявників, посилаючись, зокрема, на статтю 2 (право на життя), стверджували, що українська влада була відповідальною за авіакатастрофу, в результаті якої загинули їхні родичі, і що їй не вдалося провести ефективне та незалежне розслідування за фактом аварії. Заявники також стверджували, зокрема, що суди, які розглядали їхні скарги щодо компенсації, не були незалежними та неупередженими.

27 липня 2002 року на військовому летовищі Скнилів у Львові внаслідок падіння літака СУ-27 загинули 77 осіб, в тому числі 28 дітей. Ще 500 осіб визнані судом потерпілими.

XS
SM
MD
LG