Доступність посилання

ТОП новини

Росія закликала ОБСЄ простежити за її диппредставництвами в Україні в день виборів


Франк-Вальтер Штайнмаєр (л), Сергій Лавров (п), архівне фото
Франк-Вальтер Штайнмаєр (л), Сергій Лавров (п), архівне фото

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров закликав Організацію з безпеки і співпраці в Європі належним чином відстежити ситуацію навколо російського посольства в Києві і генеральних консульств у Львові, Одесі й Харкові в день виборів у Росії.

Як сказав він у розмові з міністром закордонних справ Німеччини, чинним головою ОБСЄ Франком-Вальтером Штайнмаєром, за таке спостереження 18 вересня, коли в Росії обиратимуть, зокрема, депутатів Державної думи, нижньої палати парламенту, мала б узятися Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні, повідомило МЗС Росії.

Раніше в понеділок в Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що Крим є, мовляв, «невід’ємною частиною Росії», а рішення про проведення виборів там є винятково прерогативою Москви. «Що стосується спроб київської влади виставити Росії ультиматуми, пов’язати відкриття виборчих дільниць в Україні з проведенням виборів у російському Криму, то вони сміховинні», – заявили в Москві.

У Міністерстві закордонних справ України заявили в суботу, що через окупацію Росією Криму голосування на території дипустанов Росії в Україні неможливе. Пізніше МЗС уточнило, що російські громадяни зможуть проголосувати в дипломатичних установах в Україні, але лише в разі офіційної відмови влади Росії від голосування на окупованих нею територіях України, зокрема, у Криму.

На 18 вересня на території Росії і окупованого Криму заплановані чергові вибори в Державну думу Федеральних зборів Росії.

Верховна Рада України звернулася до парламентів іноземних держав і міжнародних організацій із проханням утриматися від участі у спостереженні за цими виборами, а також закликала за будь-яких обставин не визнавати їхні результати.

XS
SM
MD
LG