Доступність посилання

ТОП новини

У НАБУ пояснили, що справу «проти Авакова» закрити не можна


У Національному антикорупційному бюро пояснили, що так звану справу «проти Арсена Авакова» Генеральна прокуратура не може закрити, відповідно до чинного законодавства – можливе рішення про завершення досудового слідства в ній належить до компетенції детективів НАБУ.

Тим часом це досудове розслідування триває, повідомило бюро у фейсбуці.

У так званій справі «проти міністра внутрішніх справ України» йдеться про те, що 2 липня 2016 року Генеральна прокуратура внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про провадження щодо ймовірно протиправних дій (незаконного відчуження земельної ділянки площею 18,1465 га) із боку службових осіб Дергачівської районної державної адміністрації Харківської області та АТ «Інвестор». Провадження зареєстроване за заявою виконавчого директора ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. 14 липня Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала матеріали цього провадження для розслідування до Національного антикорупційного бюро України.

Раніше в середу заступник генерального прокурора України Дмитро Сторожук повідомляв, що кримінальне провадження, про яке йдеться, відкрите не «проти Арсена Авакова», а за фактом 15-річної давнини, про виділення земельної ділянки. «Є рішення суду на підставі звернення Центру протидії корупції, суд зобов’язав ГПУ відкрити кримінальне провадження. В рамках підслідності справу було направлено до НАБУ», – сказав Сторожук.

Заступник генпрокурора при цьому додав, що очікує, що через відсутність складу злочину провадження буде закрито або заяву буде відхилено.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко 13 вересня заявив, що відкрив кримінальне провадження проти міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. За словами Луценка, провадження було розпочато після звернення голови правління «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна.

Шабунін у відповідь заявив, що можливі корупційні злочини міністра Авакова не належать до підслідності Генеральної прокуратури України.

Як заявила речниця генерального прокурора України Лариса Сарган, звинувачення проти міністра можуть трактуватися як «предмет уяви, що не може бути підставою для переслідування.

Арсен Аваков відкриття цього провадження досі не коментував.

XS
SM
MD
LG