Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін: з 1 жовтня тимчасово скасовується держрегулювання цін на продукти харчування


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

В Україні з 1 жовтня тимчасово скасовується державне регулювання цін на продукти харчування. Відповідну постанову щодо запуску пілотного проекту у сфері регулювання цін на продовольчі товари ухвалили сьогодні на засіданні Кабміну.

«Проект передбачає тимчасове скасування надмірного адміністративного регулювання цін на харчові продукти. Це потрібно для того, щоб оцінити, як втручання держави впливає на ціноутворення», – повідомляє прес-служба уряду.

В Кабміні зазначають, що з 1 жовтня протягом трьох місяців буде вивчатися динаміка цін, та за результатами моніторингу ухвалять рішення про скасування, обмеження або поновлення такого регулювання.

«За умовами пілотного проекту, протягом трьох місяців буде проводитися аналіз структури споживчих цін, складу собівартості, а також динаміка цін на окремі складові собівартості продуктів. На період пілотного проекту українські фермери, виробники продуктів харчування, а також торговельні мережі звільняються від обов’язкової декларації цін і примусового встановлення націнки» ,– йдеться у повідомленні.

Урядовці очікують, що це дозволить виробникам і рітейлерам заощадити сотні мільйонів гривень щомісяця на адмініструванні декларативної собівартості продуктів і націнки.

Раніше, відповідно до урядової постанови № 1222 від 17 жовтня 2007 року,суб’єкти господарювання, які виробляють продтовари, у разі зміни їх оптово-відпускних цін подають до територіальних органів Держцінінспекції, серед іншого, пояснювальну записку щодо обґрунтування необхідності зміни цін, калькуляцію собівартості виробництва, довідку про обсяги виробництва за минулий рік та відповідний період поточного року.

Це декларування стосується цін, зокрема, на борошно, крупи гречані, яловичину, свинину, молоко, сир кисломолочний, масло вершкове, яйця курячі, цукор-пісок і олію соняшникову.

За даними Держстату, споживчі ціни в Україні в серпні 2016 року несуттєво знижувалися третій місяць поспіль, загалом за місяць зменшилися на 0,3%.

XS
SM
MD
LG