Доступність посилання

ТОП новини

Меркель, Олланд і Путін закликали до конструктивного «нормандського саміту»


Лідери країн «нормандської четвірки», архівне фото
Лідери країн «нормандської четвірки», архівне фото

Президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Росії Володимир Путін дійшли згоди, що саміт у «нормандському форматі» був би конструктивним і корисним для вирішення кризи на сході України, повідомили в апараті французького керівника.

Вони говорили про створення умов для такого саміту керівників України, Німеччини, Франції і Росії, що міг би бути організований ближчим часом у Берліні, заявила прес-служба Єлисейського палацу.

Як мовиться у повідомленні, основні параметри врегулювання відомі. На території конфлікту це тривке припинення бойових дій, прискорене розведення сил і безперешкодний доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до кордону з Росією. Із політичного боку вимагається проведення місцевих виборів у рамках і з дотриманням українського законодавства і стандартів ОБСЄ, повідомили у Парижі.

У четвер президент Франції і канцлер Німеччини проведуть таку розмову і з президентом України Петром Порошенком, мовиться у повідомленні.

Речник уряду Німеччини Штеффен Зайберт, повідомляючи про цю ж розмову, додав, що для створення умов для ймовірного «нормандського саміту» ще потрібна подальша робота консультантів.

За його словами, розмова стосувалася виконання мінських домовленостей щодо України, у першу чергу зміцнення режиму припинення вогню, розведення військ і необхідних подальших кроків до можливих місцевих виборів на Донбасі. Меркель, Путін і Олланд дійшли згоди, що необхідний поступ і з питань безпеки, і з політичних питань, повідомили у Берліні.

Водночас конкретного рішення про проведення цього саміту не ухвалили, мовиться у повідомленні.

У Кремлі про цю ж розмову повідомили лише, що Путін «наголосив на безальтернативності» мінських домовленостей як основи для вирішення кризи і що сторони «домовилися активізувати консультації у різних форматах».

При цьому у Москві традиційно назвали агресію Росії проти України на Донбасі «внутрішньоукраїнським конфліктом».

Також у перебігу розмови сторони торкнулися сирійського питання.

Раніше у середу і в Києві, і у Москві заявляли, що на цей час не бачать можливості для «нормандського» саміту, що мав би охопити керівників України, Франції, Німеччини і Росії. І Україна, і Росія вважають, що для саміту наразі немає належної готовності, тільки бачать таку готовність у протилежному світлі.

Київ заявляє, що ще до саміту має бути створена «дорожня карта», що чітко визначала б порядок виконання Росією її зобов’язань за мінськими домовленостями про врегулювання на окупованій частині Донбасу. Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань.

Розмови про можливий «нормандський саміт» точаться ще з вересня, але конкретних домовленостей щодо нього досі так і не досягли. Востаннє називали можливу дату й місце такого саміту – 19 жовтня у Берліні. Але підтверджень цього ще немає.

XS
SM
MD
LG