Доступність посилання

ТОП новини

Луценко заявляє про домовленість з МКС щодо співпраці у розслідуванні злочинів на Майдані


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Генпрокурор України Юрій Луценко заявляє про домовленість щодо співпраці з Міжнародним кримінальним судом у розслідуваннях щодо злочинів на Майдані.

«Ми домовилися посилити співпрацю не лише в обміні інформацією, але і в допуску працівників МКС до матеріалів проваджень ГПУ щодо злочинів, вчинених стосовно учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності, а також пов’язаних з військовою агресією Росії на сході України та у Криму», – написав Луценко у своїй сторінці у Facebook.

«Ми дійшли спільної думки про те, що злочини на Майдані є частиною ланцюга злочинів, що призвели до агресивної війни Росії і підтримуваних нею сепаратистів проти України. Делегації офісу прокурора МКС була надана інформація про російських політичних та військових керівників, дії яких мають отримати оцінку щодо скоєння на території нашої держави злочинів проти людяності та воєнних злочинів», – додав він.

Сьогодні у ГПУ відбулася 3 годинна зустріч із представниками Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, зазначив Луценко.

Україна на початку квітня 2014 року подала до Міжнародного кримінального суду заяву про визнання його юрисдикції щодо підозрюваних злочинів, скоєних попередньою владою в період протистояння Майдану по всій країні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014-го.

Окремо у вересні 2015 року Україна подала й другу заяву, про визнання юрисдикції суду щодо злочинів, вчинених, за твердженнями, на території України, починаючи з 20 лютого 2014 року, без вказаної кінцевої дати, – як мовиться в цій заяві, «щодо злочинів проти людяності і воєнних злочинів, скоєних чільними посадовцями Росії і ватажками терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР», що призвели до надзвичайно тяжких наслідків і масових убивств громадян України».

Міжнародний кримінальний суд звертав увагу, що саме лише отримання таких заяв не означає автоматичного початку провадження.

Україна ще не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, бо існували застереження, що він може не відповідати чинній Конституції. Але статут передбачає можливість, що й без ратифікації держава може визнати юрисдикцію суду в певних справах, подавши про це належну заяву.

Міжнародний кримінальний суд розглядає злочини, що стосуються всієї міжнародної спільноти, як геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини і злочин агресії.

XS
SM
MD
LG