Доступність посилання

ТОП новини

Російський правозахисник: Дадіна треба перевести до іншої колонії


Ільдар Дадін
Ільдар Дадін

Член Ради з прав людини при президенті Росії і голова Комітету з питань запобігання катуванням Ігор Каляпін заявляє, що активіста Ільдара Дадіна, який заявляє про тортури і побиття в колонії, треба перевести до іншої в’язниці.

Каляпін, який відвідав Дадіна в карельській колонії, 8 листопада заявив, що загострення стосунків між активістом і охороною колонії «занадто глибоке», тому його потрібно перевести.

Уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова заявила, що зможе повідомити про перші підсумки перевірки щодо заяв акитвіста через «тиждень-півтора».

На початку листопада адвокат Дадіна передав його листа, в якому в’язень повідомив про побиття в колонії. За даними «Нової газети», тюремники тоді підтвердили побиття, заявивши, що Дадін грубо відмовлявся виконувати їхні вказівки. Але офіційно Федеральна служба виконання покарань Росії заявила, що «незалежні лікарі» не виявили в Дадіна ознак побоїв. Із заявою про відсутність ознак незаконного застосування насильства щодо Дадіна виступили й у Слідчому комітеті Росії. Сам активіст пояснив, що його били, коли він був в одязі, тому особливих слідів не лишилося.

Занепокоєння з приводу повідомлень про побиття Дадіна в колонії висловили також у світі.

Ільдар Дадін став першим у Росії активістом, що був засуджений у грудні 2015 року за статтею про неодноразові порушення правил проведення публічних заходів. Його термін становить два з половиною роки колонії.

XS
SM
MD
LG