Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: у системі е-декларування 4 депутати несвоєчасно повідомили про зміни майнового стану


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Генеральній прокуратурі заявляють, що у системі електронного декларування 4 депутати Верховної Ради несвоєчасно повідомили про зміни свого майнового стану.

«4 народні депутати України, які після 1 вересня 2016 року придбали транспортні засоби або отримали дохід від відчуження нерухомого або рухомого майна, у десятиденний строк не повідомили про це Національне агентство з питань запобігання корупції шляхом подання електронного повідомлення до Реєстру», – повідомляє прес-служба відомства.

У Генпрокуратурі зазначають, що подання таких повідомлень передбачене законом у разі отримання доходу або придбання майна на суму, що перевищує 50 мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня відповідного року (у 2016 році – 68 900 гривень).

У ГПУ уточнюють, щоодин з депутатів не повідомив НАЗК про придбання мотоциклу Harley-Davidson, 2012 року випуску за 141 тисячу гривень, а другий – автомобіля Toyota Land Cruiser, 2012 року випуску за 500 тисяч гривень, ще один депутатне подав повідомлення про отримання доходу в розмірі 100 тисяч гривень від відчуження автомобіля Lexus LX 570.

Невиконання цих вимог є правопорушенням, пов’язаним з корупцією, і має наслідком адміністративну відповідальність, додають у прокуратурі.

У Генпрокуратурі зазначають, що протоколи про цей вид правопорушень уповноважені складати посадові особи НАЗК, тому ГПУ ці матеріали направляє до агентства з метою вжиття заходів для притягнення їх до відповідальності.

У ніч на 31 жовтня завершився перший етап подання електронних декларацій за 2015 рік для суб’єктів декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище – президент, прем’єр, члени уряду, депутати, судді, правоохоронці. За даними сайту Єдиного державного реєстру декларацій, на час завершення першого етапу було подано понад 118 тисяч декларацій (враховуючи уточнені декларації, що зберігаються в реєстрі окремо). Протягом семи днів до поданих електронних декларацій могли внести уточнення.

За даними #Точно, проекту Радіо Свобода, через два тижні після кінця терміну подачі народний депутат Марія Матіос («Блок Петра Порошенка») досі не подала свою електронну декларацію. Така інформація міститься у Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Матіос заявляла, що не внесла свої дані до системи е-декларацій, бо перебувала на лікарняному.

XS
SM
MD
LG