Доступність посилання

ТОП новини

У компанії «Мотор Січ» назвали помилкою заяву прокуратури про непридатні вертольоти


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

У компанії «Мотор Січ» назвали помилкою заяву військової прокуратури Південного регіону України про постачання Міністерству оборони України непридатних вертольотів.

Як сказав президент і генеральний конструктор АТ «Мотор Січ», народний депутат В’ячеслав Богуслаєв агентству «Укрінформ», військова прокуратура «просто поки що не розібралася в тому, що вертольоти бувають різні».

«Наприклад, транспортно-десантні вертольоти, згідно з техзавданням, не можуть мати й не мають устаткування й технічних характеристик бойових вертольотів. Вони призначені для інших цілей: для перекидання бойової сили – й саме цим характеристикам мають відповідати, і відповідають. Прокуратура просто поки що в цьому не розібралася, розбереться і все буде нормально», – сказав Богуслаєв.

У керівництві АТ «Мотор Січ» також уточнили, що підприємство 2010 року закупило в Міноборони кілька вертольотів у неробочому стані, які були модернізовані у транспортно-десантні вертольоти.

«У 2010 році нами були закуплені вертольоти у неробочому стані – вони не літали. Ми їх модернізували: поміняли двигуни, поміняли устаткування й так далі – фактично зробили транспортно-десантні вертольоти, які саме як такі у 2014–2015 роках і були поставлені Міноборони», – повідомив директор АТ «Мотор Січ» зі зв’язків із громадськістю Анатолій Малиш.

У вівторок військова прокуратура Південного регіону України заявила про розслідування справи за кримінальним провадженням, відкритим через те, що за державним контрактом між приватним акціонерним товариством «Мотор Січ» та Міністерством оборони України для Збройних сил України були закуплені вертольоти, які «не придатні до використання у військових цілях» і, «більше того, за своїм технічним станом та обладнанням вони не можуть виконувати завдання за призначенням».

За тим повідомленням, військова прокуратура Херсонського гарнізону відкрила це провадження щодо військових, які прийняли такі вертольоти і взяли їх у штат військової частини, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби) Кримінального кодексу України.

«Разом із тим установлено, що ці ж вертольоти вже були реалізовані Міністерством оборони України зазначеному підприємству у 2010 році як надлишкове військове майно, непридатне до використання. Вказаними діями «спритних ділків» державі завдано збитків на суму близько 12,7 мільйонів гривень», – заявили тоді у прокуратурі.

XS
SM
MD
LG