Доступність посилання

ТОП новини

Вища рада юстиції закликає депутатів ухвалити законопроект про Вищу раду правосуддя


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Вища рада юстиції закликає народних депутатів невідкладно ухвалити законопроект «Про Вищу раду правосуддя», оскільки зволікання загрожує зірвати розгляд дисциплінарних справ щодо суддів.

Як повідомляє прес-служба ВРЮ, тримісячне зволікання з ухваленням цього законопроекту перешкоджає виконанню конституційних функцій цього органу, передбачених змінами до Конституції.

Відповідно до перехідних положень до Конституції, до набрання чинності законом «Про Вищу раду правосуддя» виконання функцій Вищої ради правосуддя покладено на Вищу раду юстиції.

Водночас зазначається, що ВРЮ не може повною мірою реалізовувати свої повноваження, зокрема, починаючи від жовтня 2016 року зупинений розгляд дисциплінарних справ щодо суддів.

«У разі подальшого зволікання із ухваленням закону «Про Вищу раду правосуддя» існує великий ризик того, що кричущі порушення, допущені окремими суддями, у тому числі під час Революції гідності, залишаться без належної правової оцінки, а винні не понесуть за свої дії справедливого покарання. Вища рада юстиції закликає Верховну Раду невідкладно розглянути та ухвалити проект закону «Про Вищу раду правосуддя» в другому читанні», – зазначив голова ВРЮ Ігор Бенедисюк.

У листопаді і Верховна Рада ухвалила за основу президентський законопроект про Вищу раду правосуддя. Документ врегульовує нові для України процедури призначення, переведення, звільнення суддів, притягнення їх для дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до запропонованих змін, до складу Вищої ради правосуддя входить двадцять одна особа. Десять – обирає з’їзд суддів України з числа суддів чи суддів у відставці, двох – призначає президент України, двох – обирає Верховна Рада, по два члени обирають з’їзд адвокатів України, всеукраїнська конференція прокурорів, з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного суду входить до складу ВРП за посадою.

Вища рада правосуддя, серед іншого, ухвалює рішення про призначення, звільнення, переведення суддів, надає згоду на затримання судді чи утримання його під вартою чи арештом, ухвалює рішення про тимчасове відсторонення судді, притягнення судді до дисциплінарної відповідальності. Раніше надавала згоду на затримання судді і звільняла суддів Верховна Рада.

У червні Верховна Рада внесла зміни до Конституції України у частині правосуддя, які передбачають створення Вищої ради правосуддя. Ці зміни набули чинності 30 вересня.

XS
SM
MD
LG