Доступність посилання

ТОП новини

Україна залишилася в другій сотні індексу сприйняття корупції – Transparency International


Міжнародна антикорупційна організація Transparency International оприлюднила 25 січня свій щорічний звіт щодо рівня сприйняття корупції в різних країнах світу. Україна в індексі сприйняття корупції посіла 131-е місце серед 176 досліджених країн.

Цю сходинку із показником 29 балів разом з Україною посіли також Казахстан, Непал, Росія, Іран (0 балів – найгірший можливий показник, 100 – найкращий). І хоч у порівнянні з 2015 роком Україна покращила свій рейтинг і отримала на 2 бали більше, ніж у році позаминулому – цього замало для держави, в якій влада називає подолання корупції головним пріоритетом, відзначає українське представництво Transparency International.

У всьому світі корупція і соціальна нерівність підсилюють одне одного, що призвело до поширеного розчарування у дієвості політичних механізмів, відзначили у Transparency International.

За даними організації, понад дві третини зі 176 досліджених країн мають індекс сприйняття корупції нижче ніж 50, що свідчить про високий рівень корумпованості.

«У країнах з популістськими або авторитарними лідерами ми часто бачимо демократії в стані занепаду і тривожну картину спроб розправитися з громадянським суспільством, обмежити свободу преси і послабити незалежність судової системи», – відзначив голова Transparency International Хосе Уґас.

Індекс сприйняття корупції як країни з найменшим її сприйняттям очолюють Данія та Нова Зеландія (показник на рівні 90 балів), близько до них розташувалися Фінляндія та Швеція.

Найгіршими країнами світу з погляду рівня сприйняття корупції експерти назвали Сомалі, Південний Судан, Північну Корею та Сирію.

Дослідники наголошують, що показники рівня сприйняття корупції не означають рівня скорумпованості країни. Крім того, показником такого рівня є бал країни, а не її місце в переліку.

XS
SM
MD
LG