Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: захисник відмовився прийняти уточнену підозру для Януковича


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Захисник колишнього президента України Віктора Януковича відмовився прийняти уточнену підозру для свого підзахисного.

Як повідомив прокурор Генпрокуратури Максим Крим, адвокат написав відмову від отримання підозри, водночас ГПУ направила відповідні матеріали в офіс захисників екс-президента.

Максим Крим додав, що відмова захисника ніяк не вплине на подальше здійснення досудового розслідування.

Водночас адвокати заявляють, що уточнена підозра Віктора Януковича у державній зраді не вручена.

«Уточнена підозра вручена не була, про це складено відповідний акт. Слідчому заявлено вимогу провести вручення матеріалів відповідно до глави 43 КПК України «у порядку міжнародної правової допомоги», – повідомив один з адвокатів Віктора Януковича Ігор Федоренко.

На сьогодні Генеральна прокуратура України викликала Януковича для вручення повідомлення про зміну підозри та допиту як підозрюваного у кримінальному провадженні від червня 2016 року за ознаками посягання на територіальну цілісність України, державної зради та підготовки, розв’язування та ведення агресивної війни.

20 січня Печерський районний суд Києва надав дозвіл на заочне досудове розслідування щодо Януковича, якого підозрюють у державній зраді. Генпрокурор Юрій Луценко очікує, що протягом лютого цього року ГПУ має намір провести остаточні необхідні допити та експертизи, після чого справу про держзраду Януковича передадуть до суду.

Наприкінці листопада 2016 року Янукович як свідок давав свідчення у форматі відео-зв’язку у справі щодо 5 бійців розформованого спецпідрозділу «Беркут». Тоді генеральний прокурор України Юрій Луценко оголосив текст підозри.

Згодом у ГПУ уточнили, що Віктор Янукович є офіційно підозрюваним у державній зраді від 28 листопада минулого року. Натомість захист Януковича заявляє, що 28 листопада підозра була оголошена з порушенням законодавства.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ в Україні, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013-го до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади 2010 року. Жодне з цих проваджень не розглядається у судах по суті.

Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він переховується на території Росії.

XS
SM
MD
LG