Доступність посилання

ТОП новини

Підтвердження ймовірних хімічних атак у Мосулі можуть визнати воєнним злочином – ООН


Бої в іракському Мосулі, 22 лютого 2017 року
Бої в іракському Мосулі, 22 лютого 2017 року

Організація Об’єднаних Націй попередила, що в разі доведення можливого використання хімічної зброї в іракському Мосулі, такі дії буде визнано воєнним злочином і порушенням норм міжнародного гуманітарного права. Про це заявила 4 березня координатор гуманітарної допомоги ООН для Іраку Ліз Гранде.

«Це жахливо. Немає виправдання, хто б то не був, за застосування хімічної зброї», – сказала Гранде.

Її заява з’явилася наступного дня після появи повідомлень про те, що хімічна зброя була використана під час тривалих боїв за Мосул між іракськими урядовими силами і бойовиками угруповання «Ісламська держава». Втім даних, хто зі сторін міг її застосувати не було.

«Якщо ймовірне використання хімічної зброї підтвердиться, це є серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права і воєнним злочином, незалежно від того, хто був ціллю чи жертвами атак», – заявила Гранде.

Всесвітня організація охорони здоров’я ООН повідомила, що 12 людей, зокрема жінки та діти, нині проходять лікування через можливий вплив хімічної зброї в Мосулі. У чотирьох із них «серйозні ознаки, пов’язані з впливом речовин шкірнонаривної дії», прокоментували в організації. Пацієнти були уражені хімічними речовинами в східній частині Мосула.

3 березня Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив, що семеро людей – п’ятеро дітей і дві жінки – були госпіталізовані з симптоми, які вказують на ураження хімічною речовиною.

Підтримувані з боку США сили в Іраку 19 лютого почали масштабний наступ з метою визволити з-під контролю бойовиків західну частину Мосула. Це сталося майже через місяць після того, як було звільнено східну частину міста. Значна частина західної частини Мосула все ще перебуває під контролем ісламістів.

XS
SM
MD
LG