Доступність посилання

ТОП новини

Фігурант кримської «справи Хізб ут-Тахрір» Зейтуллаєв почав нове голодування – адвокат


Руслан Зейтуллаєв
Руслан Зейтуллаєв

Фігурант севастопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Руслан Зейтуллаєв оголосив нове безстрокове голодування у слідчому ізоляторі в Ростові-на-Дону в Росії, повідомив у фейсбуці кримський адвокат Еміль Курбедінов.

За словами адвоката, Зейтуллаєв почав «чергове безстрокове голодування на знак протесту проти вироку і постійних репресій проти кримських татар, мусульман і громадських активістів».

За інформацією адвоката, представники консульства України досі не можуть потрапити до Зейтуллаєва.

«Під різними надуманими приводами представникам консульства не дають можливості побачитися з Русланом. Він ініціює відмову від російського громадянства», – додав Курбедінов.

Він додав, що Зейтуллаєв уже відновив здоров’я після попереднього голодування.

26 квітня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Росії засудив фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір» Руслана Зейтуллаєва до 12 років позбавлення волі.

Руслан Зейтуллаєв уже оголошував голодування 4 квітня під час засідання в Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону на час до оголошення вироку. Він висунув до російської влади низку вимог: припинити кримінальне переслідування кримських татар за статтями «тероризм» і «екстремізм», допустити до нього в СІЗО представників МЗС України, а також звільнити інших фігурантів севастопольської «справи Хізб ут-Тахрір».

Північно-Кавказький окружний військовий суд 7 вересня 2016 року визнав Зейтуллаєва винним в «участі в терористичному співтоваристві» і засудив його спершу до 7 років позбавлення волі. Російська прокуратура оскаржила це рішення у Верховному суді Росії, і справа була знову направлено в Північно-Кавказький окружний військовий суд на перегляд. Слідчі органи наполягали, щоб Зейтуллаєв був визнаний не учасником, а організатором терористичного співтовариства. Стаття про це Кримінального кодексу Росії передбачає покарання від 15 років позбавлення волі до довічного ув’язнення.

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн і територій в «ісламському халіфаті», але відкидають терористичні методи досягнення цієї мети. Вони також кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» 2003 року, включивши в перелік 15 об’єднань, названих «терористичними». Москва намагається насаджувати цю заборону і в окупованому українському Криму.

XS
SM
MD
LG