Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан: суд наказав примусово повернути правозахисників із-за кордону на судові слухання


Лейла і Аріф Юнуси після звільнення з ув’язнення, фото 2015 року
Лейла і Аріф Юнуси після звільнення з ув’язнення, фото 2015 року

Суд в Азербайджані наказав примусово повернути до країни з-за кордону подружжя правозахисників Юнусів для участі в новому слуханні в їхній політично мотивованій справі.

Апеляційний суд столиці Баку відхилив подання адвоката правозахисників Ельчина Садиґова дозволити його підзахисним узяти участь у процесі відеозв’язком із Нідерландів, де вони нині перебувають.

За словами адвоката, це рішення може дати азербайджанській владі підстави видати міжнародний ордер на арешт 61-річної Лейли Юнус і її 62-річного чоловіка Аріфа Юнуса.

Слухання призначене на 31 травня.

Воно стосується розгляду в суді апеляції подружжя на раніше винесені їм вироки. Лейла і Аріф Юнуси домагаються повної реабілітації.

Наприкінці 2015 року тюремні терміни обом замінили на умовне покарання, у квітні 2016-го їм дозволили виїхати на лікування до Нідерландів, де вони перебувають досі.

Лейлу і Аріфа Юнусів арештували окремо 2014 року, в серпні 2015-го обох визнали винними в економічних злочинах після процесу, який самі правозахисники і міжнародні правозахисні організації засудили як пародію на правосуддя. Лейлу Юнус засудили до 8 з половиною років позбавлення волі, Аріфа Юнуса – до 7 років, але наприкінці 2015-го їх відпустили з-під варти за станом здоров’я, замінивши терміни на умовні.

XS
SM
MD
LG