Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ заявляє про обшуки у фіктивних фірм-боржників «Приватбанку», про які розповідали «Схеми»


Генеральна прокуратура України на підставі ухвал суду проводить обшуки за місцями проживання колишніх службових осіб ПАТ «Приватбанк» і за адресами юридичних осіб, які пов’язані з банком і яким надавались багатомільярдні кредити, повідомляється на сайті відомства.

«З матеріалів провадження вбачається, що колишнє керівництво «Приватбанк» у період 2008-2016 років, незважаючи на законодавчу заборону щодо проведення операцій із пов’язаними з банком особами, після одержання від Національного банку України рефінансування, у тому числі за рахунок цих коштів, надали пов’язаним із банком суб’єктам господарювання кредити на загальну суму близько 267 мільярдів гривень», – йдеться в повідомленні.

За даними ГПУ, в такий спосіб колишні посадові особи надавали кредитні кошти на заздалегідь невигідних економічних умовах для банку юридичним особам, які мають ознаки фіктивності, і за рахунок рефінансування, внаслідок чого держава з метою уникнення дестабілізації фінансового ринку була змушена здійснити націоналізацію вказаного банку і докапіталізувати його бюджетними коштами на суму 116 мільярдів гривень, що призвело до тяжких наслідків для інтересів держави.

У Генпрокуратурі також зазначають, що ході обшуків встановлено, що у більшості випадків за юридичними адресами вказаних так званих суб’єктів господарювання відсутні як самі юридичні особи, так і будь-які ознаки здійснення господарської діяльності.

Нещодавно журналісти програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») показали, що напередодні націоналізації «Приватбанк» оформив 110 мільярдів гривень кредитів на понад 30 фірм, більшість із яких мають ознаки фіктивності.

Проаналізувавши список фірм-боржників, кожна з яких винна тепер уже державному «ПриватБанку» від півмільйона до майже п'яти мільярдів гривень, журналісти виявили, що ці юрособи не ведуть реальної господарської діяльності, мають у статутному капіталі в середньому не більше ніж 1000 гривень, а їхні засновники та директори – це люди, що не мають стосунку до бізнесу.

Журналісти спробували знайти офіси боржників, але за адресами реєстрації фірм, їхніх засновників та керівників або нікого немає, або там перебувають зовсім інші люди. Деякі компанії оформлені за адресами масової реєстрації, на автозаправних станціях, станціях техобслуговування або в квартирах житлових багатоповерхівок. За реєстрацією інших фірм розташовані вже нові компанії.

XS
SM
MD
LG