Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Македонії починає дебати щодо нового уряду


Лідер соціал-демократів Зоран Заєв виступає у парламенті Македонії в Скоп'є, 30 травня 2017 року
Лідер соціал-демократів Зоран Заєв виступає у парламенті Македонії в Скоп'є, 30 травня 2017 року

Парламент Македонії почав дебати зі створення нового уряду і завершення тривалої політичної кризи в цій балканській країні.

Лідер соціал-демократів Зоран Заєв, який отримав мандат на формування уряду, звертаючись до депутатів 30 травня, заявив, що в разі затвердження кабінет міністрів, до якого входять 26 членів, працюватиме над розвитком «економіки, сильних державних інститутів і [майбутнього членства] в Європейському союзі й НАТО».

До запропонованого складу уряду входять члени партії Заєва і двох невеликих албанських партій, які приєдналися до нього для формування владної коаліції, що має 62 місця у 120-місному парламенті.

Македонія після парламентських виборів у грудні минулого року досі не має уряду, який за нинішнього складу парламенту неможливо скласти без участі принаймні частини з трьох партій албанської меншини – які як передумову участі в урядовій коаліції висувають вимогу надати албанській мові статус офіційної в усій країні чи й другої державної. Лідер «ВМРО-ДПМНЕ», яка здобула найбільше мандатів, Никола Ґруєвський, який мав мандат на формування уряду спершу, відкинув цю їхню вимогу – і не зміг створити уряду. Лідер «Соціал-демократичного союзу Македонії» Зоран Заєв, партія якого є другою за числом мандатів у парламенті, заявив, зі свого боку, що домовився з партіями албанської меншини про коаліцію і вимагає для себе права створювати уряд.

Це політичне протистояння супроводжувалося протистоянням у суспільстві. В Македонії відбувалися масові протести супротивників запровадження двомовності.

Нині в Македонії, де місцеві албанці за національністю складають близько чверті населення, албанська мова вважається офіційною (поруч із македонською) в місцевостях, де албанці за національністю становлять понад 20 відсотків мешканців; єдиною державною у країні є македонська мова.

2001 року Македонія була на межі громадянської війни через збройні заворушення представників албанської меншини, що домагалися розширення своїх прав – і частково вже домоглися.

XS
SM
MD
LG