Доступність посилання

ТОП новини

Фігуранту «справи Хізб ут-Тахрір» Сайфуллаєву посилять умови утримання в колонії – активістка


Ферат Сайфуллаєв
Ферат Сайфуллаєв

Фігуранта севастопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Ферата Сайфуллаєва зараз утримують у приміщенні камерного типу в Омутнінській колонії Кіровської області сусідньої Росії, однак у вересні йому планують посилити режим утримання. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила координатор проекту «Росузник» Яна Гончарова після візиту до колонії членів ОНК Кіровської області.

«Ферат перебуває в ПКТ (приміщення камерного типу, «критка», довгострокове ШІЗО). Помістили його туди в травні, за знайдену сім-карту. У ПКТ він перебуватиме шість місяців, до вересня… Після ПКТ його переведуть до СУС (суворі умови утримання), тобто режим посилять», – написала Гончарова.

Вона також уточнила, що тим, хто перебуває в ПКТ, не дозволяють відеодзвінки, тому зв’язок можливий тільки через листи. Однак, за словами Сайфуллаєва, за весь час утримання в колонії він отримав усього три листи.

За даними активістки, серйозних скарг на здоров'я у Сайфуллаєва немає.

Вона також додала, що кримчанин дуже хоче побачити українського консула й написав заяву на зустріч із ним.

Наприкінці травня дружина фігуранта севастопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Ферата Сайфуллаєва повідомляла, що не може зв'язатися з утримуваним у російській в’язниці чоловіком.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону, де з 1 червня слухалася справа кримських мусульман за звинуваченням їх у зв’язках із «Хізб ут-Тахрір», оголосив 7 вересня минулого року вирок, згідно з яким севастопольці Ферат Сайфуллаєв, Рустем Ваїтов і Нурі Примов, що проходили у справі «Хізб ут-Тахрір», отримали по п'ять років виправної колонії загального режиму.

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані в цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього й кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» 2003 року, включивши до списку 15 об'єднань, названих «терористичними». Після окупації Криму Москва також намагається нав’язати цю заборону і на окупованому українському півострові. На вільній частині України, як і в більшості європейських країн, «Хізб ут-Тахрір» діє легально.

XS
SM
MD
LG