Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: законопроект про реінтеграцію Донбасу найближчим часом розглянуть у РНБО


Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявляє, що законопроект про реінтеграцію територій Донбасу, контрольованих проросійськими сепаратистами, найближчим часом розглянуть на засіданні Ради національної безпеки і оборони України.Про це вона повідомила на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, Україна залишається відданою політико-дипломатичному шляху врегулювання конфлікту на Донбасі, але при цьому «бореться за повернення територій».

Водночас Геращенко не уточнила, коли саме розглядатимуть на засіданні РНБО цей документ.

Минулого тижня президент України Петро Порошенко повідомив про доручення розробити законопроект щодо реінтеграції окупованих територій Донбасу, який передбачатиме низку заходів із повернення їх під контроль України. За його словами, законопроект базується на умовах, закріплених в Мінських домовленостях.

15 червня стало відомо, що учасники круглого столу в апараті РНБО в цілому підтримали законопроект «Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей». Як повідомила прес-служба РНБО, в обговоренні взяли участь експерти, які спеціалізуються на зовнішньополітичних, безпекових та оборонних питаннях, а також представники органів державної влади.

Перед цим, 13 червня, секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україні потрібно завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту України від гібридної війни, яку веде Росія. За словами Турчинова, чинне українське законодавство передбачає два основні випадки, коли дозволяється бойове застосування Збройних сил – це оголошення війни й антитерористичної операції.

Секретар РНБО також наголосив, що на законодавчому рівні потрібно визначити засади державної політики щодо звільнення окупованих територій Донбасу.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Влада України оголосила про проведення антитерористичної операції проти підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі.

Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати російські «добровольці». За даними ООН, на Донбасі від початку конфлікту загинули понад 9,9 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG