Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані відкрили банк низькозбагаченого урану МАГАТЕ


Юкія Амано (л) отримує від Нурсултана Назарбаєва
(п) символічний ключ від банку низькозбагаченого урану, Астана, 29 серпня 2017 року
Юкія Амано (л) отримує від Нурсултана Назарбаєва (п) символічний ключ від банку низькозбагаченого урану, Астана, 29 серпня 2017 року

У Казахстані відкрили новий банк низькозбагаченого урану, що належить Міжнародному агентству атомної енергії і має на меті забезпечити країни, охочі до ядерної енергетики, цим матеріалом, щоб вони не збагачували уран самі.

Церемонія у столиці Астані відбулася на Міжнародний день ООН проти ядерних випробувань – президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв передав символічний ключ від закладу генеральному директорові МАГАТЕ Юкії Амано.

Прийнявши в себе цей банк, Казахстан «зробив іще один внесок у посилення всесвітнього режиму непоширення», заявив Нурсултан Назарбаєв.

Юкія Амано, зі свого боку, висловив сподівання, що банк вартістю у 150 мільйонів доларів стане «цінним внеском у міжнародні зусилля з метою забезпечити пальне для атомних електростанцій».

Як мовиться в заяві МАГАТЕ, банк низькозбагаченого урану почне працювати, коли такий уран для нього буде закуплений і доставлений у сховище в місті Оскемені, центрі Східно-Казахстанської області. Заклад має зберігати до 90 тонн матеріалу.

Схожий банк від 2010 року існує в Росії, але нинішній на Сході Казахстану стане першим, що буде у власності МАГАТЕ і під управлінням цього агентства ООН; Казахстан буде відповідати за його безпеку.

Головне завдання банку низькозбагаченого урану – надавати країнам, що інвестують в атомну енергетику, гарантоване постачання пального для використання з мирною метою, щоб вони не витрачали значних коштів на створення власних збагачувальних потужностей і не викликали цим ризиків нерозповсюдженню ядерної зброї у світі.

Створення власної технології збагачення урану може підштовхнути країни продовжити це збагачення до вищих рівнів, щоб використати свій уже високозбагачений уран для створення ядерної зброї.

XS
SM
MD
LG