Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина, Іран й Ірак обіцяють «контрзаходи» через планований курдський референдум


Демонстрація іракських курдів на підтримку референдуму, Духук (Іракський Курдистан), 16 вересня 2017 року
Демонстрація іракських курдів на підтримку референдуму, Духук (Іракський Курдистан), 16 вересня 2017 року

Туреччина, Іран та Ірак пригрозили «контрзаходами» в разі, якщо лідери іракських курдів продовжуватимуть підготовку референдуму про незалежність Іракського Курдистану.

Міністри закордонних справ трьох країн зустрілися 20 вересня у рамках засідання Генасамблеї ООН в Нью-Йорку – напередодні запланованого на 25 вересня референдуму.

У спільній декларації Мевлют Чавушоглу, Ібрагім аль-Джаафарі і Мохаммад Джавад Заріф підтвердили підтримку територіальній цілісності Іраку й «однозначну опозицію» проведенню референдуму.

Курдські лідери хочуть провести референдум про незалежність в іракському автономному курдському окрузі на півночі Іраку 25 вересня, незважаючи на протести з боку уряду в Багдаді і міжнародної спільноти.

Іракський Курдистан за Конституцією Іраку 2005 року, що встановила федералізацію країни, став автономією у складі Іраку, а на практиці вже з багатьох питань діє не зважаючи на Багдад.

Плани референдуму про повну незалежність регіону викликали значний спротив також в Ірані і Туреччині, де є значні курдські меншини, а в Туреччині діє і збройний сепаратистський рух місцевих курдів. Тегеран і Анкара побоюються, що такий референдум посилить сепаратистські настрої і дії і серед курдів у цих країнах.

Також проти референдуму виступають США і Європейський союз – там непокояться, що він значно послабить і так нестійкий уряд у Багдаді.

Крім того, і в самому Іракському Курдистані багато хто з його населення у 5,5 мільйонів теж виступає проти референдуму. Супротивники цього кроку вважають, що референдум може зашкодити боротьбі проти екстремістського угруповання «Ісламська держава» та інших екстремістських груп.

XS
SM
MD
LG