Доступність посилання

ТОП новини

Незалежні ЗМІ Сербії протестували проти тиску влади


Преса Сербії відгукнулася на акцію протесту, 28 вересня 2017 року
Преса Сербії відгукнулася на акцію протесту, 28 вересня 2017 року

У Сербії близько 150 інтернет-видань і неурядових організацій на годину «закрили темною тінню» свої сайти на знак протесту проти погіршення, як вони заявляють, становища вільних засобів інформації в цій країні.

На темному тлі був напис: «От який вигляд має відсутність вільних засобів інформації».

До кампанії «Стоп темряві у ЗМІ, за свободу ЗМІ» долучилися й деякі незалежні друковані видання, розмістивши на своїх шпальтах ці гасла, і ще третє: «Підтримую «Враньске» – на підтримку недавно закритого видання «Враньске новине». Зокрема, щоденник «Данас» вийшов із чорною першою шпальтою.

А на низці телеканалів і радіостанцій про акцію нагадували звуковими і відеороликами протягом дня – про те, що, за словами її організаторів, свобода засобів інформації в Сербії «вмирає» і що «треба зробити все, щоб зберегти її», але також і про те, що «вільні засоби інформації ще існують у Сербії».

Сайт видання «Южне вести», затемнений на знак протесту, з написом: «От який вигляд має відсутність вільних засобів інформації»
Сайт видання «Южне вести», затемнений на знак протесту, з написом: «От який вигляд має відсутність вільних засобів інформації»

Натомість цю акцію бойкотували державні засоби інформації, а також найбільші провідні медіакомпанії Сербії.

Однією з причин акції стало те, що раніше цього місяця в Сербії був вимушено закритий тижневик «Враньске новине», відомий протягом понад 20 років своїми журналістськими розслідуваннями злочинності і корупції. Як повідомив його засновник Вукашин Обрадович, він був змушений піти на такий крок після того, як журналісти видання і члени їхніх родин стали отримувати погрози, а саму газету завалили постійними фінансовими перевірками.

Незалежні сербські журналісти кажуть, що становище засобів інформації у країні значно погіршилося за останні пару років, незважаючи на заявлену мету Сербії вступити до Європейського союзу. Президент Сербії Александар Вучич відкидає звинувачення у придушенні незалежних засобів інформації.

XS
SM
MD
LG