Доступність посилання

ТОП новини

Суд призначив розгляд позову Саакашвілі на 30 листопада


Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження у справі за позовом екс-голови Одеської облдержадміністрації, лідера «Руху нових сил» Міхеїла Саакашвілі до міграційної служби. Як повідомляє прес-служба суду, розгляд позову призначили на 30 листопада.

«Позивач просить суд визнати незаконними дії Головного управління Державної міграційної служби України у Львівській області і тимчасової виконувачки обов’язків керівника ГУ ДМСУ у Львівській області Іванни Іваночко щодо складання і надсилання Міхеїлу Саакашвілі листа за підписом Іваночко від 29 вересня 2017 року», – йдеться в повідомленні на сайті суду.

25 жовтня Саакашвілі заявив, що «нарешті отримав» від Адміністрації президента України документи про втрату ним українського громадянства. За словами Саакашвілі, він планує оскаржити це в суді.

Того ж дня агенція «Укрінформ» із посиланням на Адміністрацію президента повідомила, що відповідь на запит Саакашвілі щодо надання документів про позбавлення його громадянства України надали ще 29 вересня.

24 жовтня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Державна міграційна служба відмовила Міхеїлові Саакашвілі у статусі біженця, якого він домагався. За словами Луценка, до суду з оскарженням цього рішення Саакашвілі не звертався, і тепер відсутні «будь-які спеціальні обставини», що могли б унеможливити його депортацію чи екстрадицію до Грузії.

Саакашвілі у відповідь заявив, що Державна міграційна служба України не відповіла на його запит про захист і не надавала йому ніяких документів, які б оскаржували його право перебувати в Україні.

У ДМСУ на це відповіли, що через те, що наразі Саакашвілі «ігнорує питання врегулювання свого правового статусу в Україні», це «дає обґрунтовані підстави компетентним органам здійснювати процедурні заходи щодо його залишення території України виключно у межах діючого законодавства». У міграційній службі нагадали, що в розгляді заяви про надання так званого додаткового захисту від імені Саакашвілі відмовили у зв’язку з порушеннями при подачі цієї заяви: вона була не належної форми, до того ж принесли її до канцелярії Головного управління ДМС у Львівській області четверо невідомих, які не засвідчили свої особи, тоді як закон «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» вимагає, щоб такі заяви подавалися особисто або через законного представника.

Проти Саакашвілі порушені чотири кримінальні справи в його рідній Грузії, яка вже тривалий час домагається від України його видачі.

Наприкінці липня президент Петро Порошенко підписав указ про припинення Саакашвілі громадянства України, за повідомленнями, через свідоме подання неправдивих відомостей при набутті українського громадянства.

XS
SM
MD
LG