Доступність посилання

ТОП новини

Усунений лідер Каталонії здався поліції Бельгії – прокуратура Брюсселя


Карлес Пучдемон, фото 28 жовтня 2017 року
Карлес Пучдемон, фото 28 жовтня 2017 року

Карлес Пучдемон, усунений із посади президента регіональної влади Каталонії, автономного регіону на півночі Іспанії, здався федеральній поліції Бельгії, повідомили у прокуратурі Брюсселя.

Разом із ним здалися і четверо так само усунених із посад міністрів його влади, яких, як і Пучдемона, Іспанія оголосила в розшук із метою екстрадиції, сказав речник прокуратури Жиль Дежемеп.

За його словами, всі вони затримані ще вранці. Пізніше 5 листопада вони мають постати перед слідчим суддею, який протягом 24 годин із часу затримання має вирішити їхню долю: чи взяти їх під арешт, чи відпустити на волю на певних умовах, на час слухання справи про їхню екстрадицію до Іспанії.

В Іспанії 3 листопада суд видав ордери на арешт Карлеса Пучдемона і чотирьох його усунених міністрів, які разом із ним переховувалися від іспанського правосуддя в Бельгії.

Преса в Іспанії повідомила, що суддя видала не тільки європейський ордер на арешт і затримання цих осіб із метою взяття під варту, якого просили прокурори і який стосується країн Європейського союзу, а й міжнародний ордер, який спрямують і до інших країн світу.

У цих документах суддя також виключила можливість допиту цих осіб через відеоконференцію, як пропонував раніше Пучдемон.

Дев’ять інших усунених членів його уряду, які з’явилися до суду в Мадриді, взяли під арешт.

Усіх їх звинувачують у заколоті, підбурюванні до заколоту, перевищенні повноважень, непокорі владі і розтраті державних або громадських коштів у зв’язку з їхніми діями навколо референдуму про незалежність Каталонії і подальшого самочинного проголошення цієї незалежності.

Сам Пучдемон в інтерв’ю, яке оприлюднили на телебаченні в Бельгії 3 листопада, заявив, що готовий узяти участь у призначених на 21 грудня дострокових виборів парламенту регіону. Але, заявив він, перебуваючи в Бельгії, він має намір вести кампанію дистанційно, «з будь-якого місця», не повертаючись до Іспанії.

Як сказав Пучдемон, він готовий до дискусії з центральною владою в Мадриді. При цьому, за його словами, він також готовий постати перед «справжнім правосуддям», але не перед іспанським, яке він назвав політизованим.

Раніше він також заявляв у Брюсселі, що не буде звертатися за політичним притулком до Бельгії, законодавство якої не виключає такої можливості і для громадян країн ЄС.

27 жовтня уряд Іспанії зі згоди Сенату, верхньої палати парламенту країни, ухвалив розпустити регіональний парламент Каталонії і призначити вибори його нового складу на 21 грудня, а також звільнити з посад членів регіональної влади Каталонії і призначити на ці місця вірних Мадридові посадовців.

Таку можливість передбачає стаття 155 Конституції Іспанії щодо регіону країни, який порушує закони. Рішення ухвалили після того, як того ж дня, 27 жовтня, парламент Каталонії проголосував за проголошення незалежності регіону від решти Іспанії, всупереч попередженням Мадрида.

У Барселоні посилалися на результати влаштованого 1 жовтня референдуму в регіоні, який так само був визнаний незаконним у Мадриді і відбувся всупереч забороні. За незалежність Каталонії було понад 90 відсотків його учасників, але явка склала лише 43 відсотки – супротивники незалежності переважно бойкотували референдум як незаконний. При цьому заяв влади Каталонії про незалежність не підтримала жодна країна світу чи міжнародна організація, натомість у світі широко висловилися на підтримку цілісності і єдності Іспанії.

XS
SM
MD
LG