Доступність посилання

ТОП новини

Путін зустрічається з Ердоганом у Туреччині


Володимир Путін та Реджеп Тайїп Ердоган
Володимир Путін та Реджеп Тайїп Ердоган

Президент Росії Володимир Путін прибув до Анкари для зустрічі зі своїм турецьким колегою Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Путін та Ердоган, як очікується, обговорять ситуацію в Сирії та на Близькому Сході, а також двосторонні відносини між Росією й Туреччиною, повідомили в адміністрації Ердогана.

У Кремлі заявили, що президенти обговорять, зокрема, масштабні спільні проекти в галузі енергетики.

Упродовж цього року Путін й Ердоган зустрічалися кілька разів, також вони регулярно мають телефонні розмови, оскільки обидві країни залучені до переговорів стосовно урегулювання конфлікту в Сирії.

Путін прибув до Туреччини після візиту до Єгипту і на авіабазу Хмеймім у Сирії.

Відносини між Росією і Туреччиною різко погіршилися після того, як у листопаді 2015 року Туреччина збила військовий літак Росії поблизу кордону з Сирією. За даними Анкари, які підтвердили в НАТО, російський літак порушив турецький повітряний простір, незважаючи на численні попередження. Москва далі заперечує це.

Після невдалої спроби перевороту в Туреччині влітку 2016 року і масштабної кампанії придушення десятків тисяч «неблагонадійних» влада Туреччини, зазнавши гострої критики Заходу, знову звернулася до Росії. Ердоган і Путін почали відновлювати зв’язки.

При цьому обидві сторони беруть участь у подіях у Сирії з протилежних боків. Росія надає вирішальну воєнну і дипломатичну підтримку режимові авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада, з розстрілів військами якого масових противладних протестів у Сирії почалася громадянська війна, що призвела до загибелі сотень тисяч людей. Туреччина підтримує частину противладних сирійських сил, які домагаються скинення Асада.

13 листопада 2017 року після зустрічі з Ердоганом у Сочі Путін заявив, що відносини Росії і Туреччини можна вважати відновленими майже в повному обсязі.

XS
SM
MD
LG