Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська Аравія повідомила про перехоплення чергової ракети бойовиків із Ємену


США заявляють, що ця ракета єменських повстанців, збита над Саудівською Аравією 22 липня 2017 року, – насправді іранська «Кіам-1»
США заявляють, що ця ракета єменських повстанців, збита над Саудівською Аравією 22 липня 2017 року, – насправді іранська «Кіам-1»

Саудівська Аравія повідомила про перехоплення чергової балістичної ракети, запущеної антиурядовими повстанцями з Ємену, які стверджували про успіх свого удару.

Як повідомила 5 січня міжнародна коаліція на підтримку законного уряду Ємену під проводом Саудівської Аравії, що веде боротьбу проти повстанців, протиповітряна оборона саудівського королівства перехопила і знищила ракету, націлену на військову базу в місті Наджрані на південному заході країни. При цьому уламки ракети заподіяли незначну шкоду приватному майну на землі, але ніхто не загинув.

Коаліція також заявила, що цей випадок став іще одним підтвердженням того, що озброєння повстанцям надає Іран (Тегеран щоразу заперечує такі заяви).

Повстанці стверджували через підконтрольний їм телеканал, що удар їхньої балістичної ракети малої далекосяжності був «успішним» і що ракета вразила свою ціль у Саудівській Аравії «з великою точністю».

Єменські повстанці з шиїтського руху Хуті, що воюють проти законного уряду країни, вже не раз обстрілювали ракетами територію Саудівської Аравії, яка очолює міжнародну коаліцію проти них, включно зі столицею Ер-Ріядом, її міжнародним аеропортом і королівським палацом. Саудівські військові заявляли, що перехопили всі ті ракети.

Коаліція вже не раз звинувачувала шиїтський Іран у наданні озброєнь шиїтським бойовикам у Ємені. США, які надають озброєння коаліції, минулого місяця заявляли, що є «неспростовні докази» порушення Іраном міжнародного права тим, що він озброює повстанців. У Вашингтоні демонстрували уламки збитої над Саудівською Аравією ракети повстанців, що була, як повідомляли, насправді іранського виробництва. Тегеран відкидає всі такі звинувачення як «фальшивки і фабрикації».

У перебігу вже майже трирічної війни в Ємені, в якій нині не має успіхів жодна зі сторін, там загинули понад 10 тисяч людей, 3 мільйони стали вимушеними переселенцями чи біженцями, пошкоджена критично важлива інфраструктура, стався спалах холери, а найбідніша країна арабського світу опинилася на межі голоду.

XS
SM
MD
LG