Доступність посилання

ТОП новини

Частина православних і греко-католиків святкують сьогодні Різдво Христове


Відзначення Різдва на Софійській площі в Києві (архівне фото)
Відзначення Різдва на Софійській площі в Києві (архівне фото)

У ніч із 6 на 7 січня українські православні церкви зустрічали Різдво Христове за григоріанським календарем.

7 січня Різдво святкують православні та греко-католики в Україні, Коптська православна церква в Єгипті, православні Росії, Білорусі (частково), Грузії, Сербії, Македонії, Казахстану і Киргизстану.

Достовірна дата народження Ісуса Христа невідома. Святе Письмо не вказує ні дня, ні року, коли саме народився Христос. Обчислення, покладене в основу нашої ери, було зроблено в 525 році римським монахом, папським архіваріусом Діонісієм Малим, який керувався даними Хронографічного збірника за 354 рік. У перебігу більш пізніх досліджень було виявлено, що Ісус народився на 5 чи 6 років раніше, ніж передбачалося.

Рішення про святкування Різдва Христового 25 грудня було ухвалене на Ефеському церковному соборі в 431 році. Далі це свято затвердили в Константинополі.

Римо-католицька церква і більшість протестантських церков святкують Різдво 25 грудня за сучасним григоріанським календарем.

Кілька православних церков і частина греко-католиків святкують 25 грудня за юліанським календарем (за так званим «старим стилем»), що відповідає 7 січня сучасного григоріанського календаря. Більшість православних церков перейшла на так званий новоюліанський календар, що на практиці збігається з григоріанським, але зберігає «юліанські» дати Великодня і пов’язаних із ним свят.

На Різдво в Україні вітають один одного словами: «Христос народився!», відповідаючи: «Славімо його!».

Невід’ємним атрибутом святкування Різдва в Україні є колядки, в яких прославляється новонароджений Христос. Колядники йдуть від будинку до будинку, сповіщаючи цю новину. У всіх храмах відбуваються святкові різдвяні літургії.

XS
SM
MD
LG