Доступність посилання

ТОП новини

МЗС привітало Сущенка і Балуха з днем народження: «боремось за вас»


Міністерство закордонних справ України привітало з днем народження утримуваного в СІЗО у Росії українського журналіста Романа Сущенка і засудженого в анексованому Криму українського активіста Володимира Балуха. Сущенко і Балух святкують день народження 8 лютого.

Речниця МЗС Мар’яна Беца у Twitter висловила сподівання на швидке звільнення українців і наголосила, що Україна бореться за їхню свободу.

8 лютого Романові Сущенку виповнюється 49 років, Володимирові Балуху – 47.

ФСБ Росії затримала Сущенка 30 вересня 2016 року в Москві, назвавши його співробітником української розвідки, який нібито «цілеспрямовано збирав відомості про діяльність збройних сил і військ національної гвардії Росії, що становлять державну таємницю». Кримінальну справу стосовно журналіста порушили за статтею «шпигунство».

Сущенко всі звинувачення відкидає. Українська сторона називає звинувачення проти журналіста безпідставними і вимагає негайно його звільнити.

Підконтрольний Кремлю Роздольненський районний суд 16 січня засудив українського активіста Володимира Балуха, обвинуваченого в зберіганні боєприпасів, до трьох років і семи місяців колонії-поселення, штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (близько 4,6 тисячі гривень) і взяв його під варту під час засідання.

У ході розгляду справи Балух не раз скаржився на стан здоров’я, в зал суду викликали «швидку».

Міністерство закордонних справ України зажадало від Росії допустити лікарів до українського активіста.

ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку, де живе Володимир Балух, 90 патронів і кілька тротилових шашок.

Захист Балуха і правозахисники вважають, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України на подвір’ї його будинку.

XS
SM
MD
LG