Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Росії призначив дату розгляду позову олігарха Дерипаски до Насті Рибки


Олег Дерипаска, один із фігурантів розслідування Фонду боротьби з корупції російського опозиціонера Олексія Навального
Олег Дерипаска, один із фігурантів розслідування Фонду боротьби з корупції російського опозиціонера Олексія Навального

Позов російського мільярдера Олега Дерипаски до Насті Рибки (Анастасії Вашукевич) почнуть розглядати 1 березня в Усть-Лабинському суді Краснодарського краю Росії, повідомляють адвокати Фонду боротьби з корупцією опозиціонера Олексія Навального.

За даними ФБК, суддя Володимир Осипенко відмовився показувати представникам Олексія Навального документи за позовом Дерипаски. Суддя заявив, що опозиціонер не є зацікавленою стороною в цій справі. Адвокати ФБК і Навальний вважають відмову незаконною. Опозиціонер нагадав, що його блог і розслідування про корупційні зв'язки Дерипаски і віце-прем'єра Росії Сергія Приходька внесли до реєстру забороненої інформації саме через позов мільярдера.

Документи, на підставі яких ресурси Навального і посилання на них були заборонені, суддя Осипенко також відмовився показувати. Запит подавали представники порталу «Медіазона». Видання входить в число ЗМІ, яким у Росії загрожує блокування за публікації про розслідування Навального. Незважаючи на це, суддя заявив, що права й інтереси «Медіазони» не порушені.

Минулого тижня Навальний звинуватив заступника голови уряду Росії Сергія Приходька в корупції. За даними опозиціонера, чиновник у серпні 2016 року провів три дні на яхті Дерипаски. Заступник голови уряду і олігарх плавали на судні біля берегів Норвегії разом з «дівчатами з ескорт-агентств», йдеться в розслідуванні фонду Навального. Це стало відомо з Instagram і книжки однієї з цих дівчат – Насті Рибки. Навальний вважає хабарем те, що Дерипаска «катає на власній яхті чиновника найвищого рангу».

Крім цього, опозиціонер стверджує, що Приходько за хабарі придбав у Москві і Підмосков'ї нерухомість на загальну суму майже в мільярд рублів. Дерипаска, на думку Навального, міг бути одним із посередників Кремля при втручанні Росії у вибори президента США в 2016 році. Саме цю тему олігарх і Приходько нібито обговорювали на яхті.

Хто така Настя Рибка, яка видала російського олігарха (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Дерипаска і Приходько назвали розслідування Навального «провокацією». «Роскомнагляд» за рішенням Усть-Лабинського суду Краснодарського краю Росії вніс відеозапис розслідування і блог Навального до реєстру заборонених сайтів. Відомство також зажадало від Радіо Свобода, «Медіазони» і декількох інших російських видань видалити публікації про розслідування. При цьому рішення суду, на яке посилається «Роскомнагляд», досі не оприлюднене.

Ролики з Дерипаскою повинні бути видалені з YouTube і Instagram до 14 лютого. Інакше, як заявляють в «Роскомнагляді», сервіси будуть заблоковані.

XS
SM
MD
LG