Доступність посилання

ТОП новини

Навчатися натовським стандартам відбирають офіцерів з бойовим досвідом – Муженко


Начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко
Начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко

Навчатися натовським стандартам відбирають українських офіцерів з бойовим досвідом, повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко.

«Це в основному ті офіцери – на 98%, які пройшли через участь в АТО, які мають бойовий досвід, які мають перспективу застосування знань. І коли ми відбираємо офіцерів, то ми відразу розбираємося з тим, а яка ж перспектива просування по службі даного офіцера, по якому напрямку», – заявив Муженко.

Він додав, що раніше при відборі на навчання натовським стандартам були «серйозні проблеми».

«Те, що стосується системи відбору, то дійсно були проблеми серйозні, були і суб’єктивні підходи до відбору цих офіцерів. У нас досить велика кількість офіцерів, які пройшли навчання за кордоном за тим чи іншим фахом, за тим чи іншим напрямком. Але свого часу, коли ставилося завдання відбору офіцерів, не найбільш достойні, скажімо так, не найбільш мотивовані туди відправлялися. Але ми зараз маємо велику кількість технічних виконавців або виконавців у рамках виконання певного завдання, які відповідно і мають досвід роботи в миротворчих структурах, і мають відповідний рівень підготовки за кордоном», – сказав Муженко.

За словами начальника Генерального штабу, цю систему змінили.

«Ми відібрали понад 250 офіцерів. 90% з них – це офіцери тактичної ланки – від бригади і до взводу. І з них 90% пройшли курс навчання англійської мови. Створена така матриця. Це один із етапів підготовки офіцера. Він оволодіває певним рівнем мови. Після цього проходить відповідну підготовку. Має необхідний досвід проходження служби. І ми його відправляємо на курси чи для навчання у вищі військово-навчальні заклади інших країн. І останні два роки за таким принципом здійснюється підбір і відправка офіцерів», – зазначив Муженко.

Україна, відповідно до нині чинного її зовнішньополітичного курсу, визначає вступ до НАТО пріоритетом для себе. Але і в Києві, і на Заході визнають, що Україна ще не готова до вступу в НАТО і не близька до того, щоб отримати запрошення до членства. Президент України Петро Порошенко заявляє, що країна з часом буде відповідати критеріям, необхідним для вступу до НАТО, як і до ЄС, а тим часом «виконує план дій для членства в НАТО в односторонньому порядку».

У НАТО заявляють, що Україна, як і будь-яка європейська країна, має право на вступ до Північноатлантичного союзу, коли буде готова до цього, і рішення про цей вступ будуть ухвалювати тільки Україна і НАТО, без участі третіх сторін. Росія натомість виступає різко проти будь-якої можливості вступу України до НАТО і вимагає від союзу «гарантій невступу України».

XS
SM
MD
LG