Доступність посилання

ТОП новини

Українські угорці мають право на отримання угорських паспортів – посол


Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень заявляє, що представники угорської меншини в Україні мають право на отримання угорських паспортів, попри те, що українське законодавство не визнає подвійне громадянство.

«Ми вважаємо, що угорці, незалежно від місця проживання, мають право на угорське громадянство. Жителі Закарпаття, які належать до угорської нацменшини, не винні в тому, що кордони в історії багато разів змінювалися. Вони століттями були громадянами історичної Угорщини. Якщо угорці живуть в Австралії, США, в будь-якій державі, але у них є угорське коріння, вони або їхні предки колись жили на території Угорщини – вони мають моральне право на наше громадянство. На основі цього можна звернутися до угорської влади за його отриманням», – сказав Кешкень в інтерв’ю «Українським новинам».

Він додав, що практика подвійного громадянства в переважній більшості країн Євросоюзу є «прийнятною» і Україні також варто подумати про це.

«Якщо Україна наближається до Євросоюзу, можливо, вона подумає про це в майбутньому, я не виключаю цей варіант, і в подальшому дозволить мати подвійне громадянство. Нічого страшного в цьому немає», – сказав посол.

Відносини між Україною й Угорщиною погіршилися після того, як Угорщина однією з перших розкритикувала ухвалений закон України «Про освіту» і пригрозила, що через нього блокуватиме всі міжнародні ініціативи України. У Будапешті вважають, ніби стаття цього закону про мову освіти, державну українську, загрожує національним меншинам в Україні, зокрема угорській, що живе в частині Закарпаття. Київ наголошує, що зміни не погіршать вивчення мов меншин і при цьому мають поліпшити вивчення представниками меншин державної мови України.

За офіційними даними, станом ще на лютий 2015 року угорське громадянство, крім українського, мають понад 95 тисяч закарпатців – це 14% із 670 тисяч осіб різних країн, які подавали документи для отримання громадянства Угорщини. Експерти ж заявляють, що це число перевищує 100 тисяч.

XS
SM
MD
LG