Доступність посилання

ТОП новини

Україна внесла в програму співпраці з НАТО рекомендації щодо мовної статті – віце-прем’єр


Іванна Климпуш-Цинцадзе
Іванна Климпуш-Цинцадзе

Київ вписав до Річної національної програми, за якою співпрацюють Україна й НАТО, рекомендації «Венеційської комісії» щодо мовної статті закону про освіту й цим означила гарантії їх виконання, повідомила віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Включення до тексту Річної національної програми рекомендацій «Венеційської комісії» означає, що ми, як країна, беремо на себе юридичне зобов’язання їх виконати і реалізувати… У такий спосіб ми, як країна, ще раз підкреслюємо: ми – дуже відповідальний і серйозний партнер та дуже уважно ставимося до раціональних, конструктивних й об’єктивних оцінок. Ми готові працювати у цьому ключі», – запевнила віце-прем’єр скайпом українських журналістів, які наразі перебувають на міністерських зустрічах НАТО.

Водночас вона застерегла, що для України «є неприйнятними жодна мова ультиматумів, жорстких претензій чи наполягань щодо того, що і як ми маємо робити в своєму законодавстві».

12 лютого голова МЗС Угорщини Петер Сійярто, коментуючи заплановане на 14-15 лютого засідання НАТО на рівні міністрів оборони, заявив, що його країна і далі ветує участь України у цьому заході і що через це генеральний секретар цієї організації вже повідомив учасникам про неможливість проведення такої зустрічі.

Відносини між Україною та Угорщиною загострилися у зв’язку з новим українським законом про освіту, який набрав чинності 28 вересня минулого року. Норма закону щодо мови освіти, державної, викликала критику в деяких колах в Україні та за кордоном. Зокрема, офіційний Будапешт побачив у цьому порушення прав угорської меншини. Угорщина водночас заявляє, що готова до консультацій, але не може погодитися з ситуацією, коли «закон значно скоротив права нацменшин» і вдаватиметься до подальших дипломатичних кроків, поки закарпатські угорці не вкажуть на те, що ситуація владналася. Київ ці звинувачення відкидає.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Будапешт блокує не євроінтеграційні прагнення України, а своє членство в ЄС – Головатий​

Венеціанська комісія і освіта в Україні: українська мова – основа держави

Міністр Лілія Гриневич про мову викладання, батьківські комітети і зарплату освітян

Чи скасує Порошенко новітній варіант Валуєвського циркуляру?

Мультфільм «Лепетуни» вчить дітей української мови​

XS
SM
MD
LG