Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: Україна отримає від «Газпрому» «все до копійки»


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко висловив переконання, що російський «Газпром» у повному розмірі виплатить «Нафтогазові України» кошти, які його зобов’язав сплатити Стокгольмський арбітраж.

«У мене немає жодного сумніву, що Україна отримає все до копійки», – сказав глава держави в інтерв’ю українським телеканалам, оприлюднене 7 березня.

Він зазначив, що перемога у Стокгольмському арбітражі важлива не стільки через відсуджені кошти, скільки через її геополітичне значення.

Президент нагадав перебіг всіх так званих «газових воєн», коли Росія робила Україну винною у проблемах із постачанням газу до країн ЄС. «Подивіться як зараз все відбувається абсолютно інакше. Перш за все – позиція РФ про те, що вона не буде платити – це позиція слабка. Це, як у нас знаєте кажуть: після бою кулаками не махають. Є міжнародні конвенції, є бездоганна юридична позиція, є кваліфікована команда українських юристів НАК «Нафтогаз», українських дипломатів, які стовідсотково це забезпечать. Якщо цього не буде, за моїм дорученням команда юристів опрацьовує питання накладення арештів і забезпечення стягнення відповідних сум», – додав Порошенко.

28 лютого компанія НАК «Нафтогаз України» повідомила про перемогу в Стокгольмському арбітражі над російським газовим монополістом, компанією «Газпромом» у суперечці щодо компенсації на суму 4,63 мільярда доларів за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту. У російській компанії заявили, що не згодні з рішенням.

1 березня у компанії «Укртрансгаз» заявили про низький тиск у магістральних газопроводах на вході в українську ГТС і додали, що падіння тиску на вході системи ускладнює його транзит і споживання.

Заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв заявив, що російська сторона отримала гроші за березневі поставки газу компанії «Нафтогаз України», але потім повністю повернула ці кошти. За його словами, додаткова угода на поставку газу, необхідна для початку поставок, не була погоджена.

3 березня президент України Петро Порошенко заявив, що ситуація з газопостачанням в Україні стабілізувалася. Він додав, що існує «різке збільшення поставок газу з Польщі, Словаччини та Угорщини».

XS
SM
MD
LG