Доступність посилання

ТОП новини

Вислані через отруєння Скрипалів російські дипломати залишають Британію


Рейсом до Москви 20 березня вилітають із Лондона російські дипломати, рішення про видворення яких британський уряд ухвалив через отруєння в Солсбері російського екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки.

Цього ж дня Рада національної безпеки Великої Британії планує обговорити можливі нові заходи проти Росії через цей інцидент. 19 березня солідарність із Британією висловили партнери по ЄС і НАТО. Вони засудили напад із застосуванням нервово-паралітичної речовини, розробленої російськими військовими.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель і прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький після зустрічі у Варшаві 19 березня наголосили на важливості спільної європейської відповіді на події у Великій Британії.

«Європейський союз має забезпечити чітку реакцію, а не просто символічну. Російський агресор повинен знати, що він не може дозволити собі атакувати члена НАТО», – сказав польський прем’єр.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив 19 березня, що союзники по НАТО «єдині в засудженні цього нападу», який він назвав «неприйнятним порушення міжнародних норм і правил».

Екс-розвідника Сергія Скрипаля і його дочку Юлію виявили 4 березня непритомними на лавці в парку Солсбері на півдні Великої Британії. Пізніше британські слідчі встановили, що їх отруїли нервово-паралітичною речовиною «Новачок», яку розробили в Росії. 66-річний Сергій Скрипаль і його 33-річна дочка Юлія перебувають у лікарні в «критичному, але стабільному» стані.

14 березня прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей звинуватила Росію в отруєнні Скрипаля і його дочки й оголосила про вислання 23 російських дипломатів. Цей захід підтримали в адміністрації президента США. Про розробку подібних санкцій також оголосив президент Франції.

17 березня Росія оголосила про вислання 23 британських дипломатів, скасувала відкриття генконсульства Британії в Санкт-Петербурзі, а також заявила про припинення діяльності Британської ради.

18 березня президент Росії Володимир Путін заперечив причетність його країни до отруєння Сергія Скрипаля і його дочки.

XS
SM
MD
LG